Ao de Wrede en John Dekker goed duo: Graal wint

516

‘Hij kan rechtsom nog veel beter,’ zei Ao de Wrede tegen zijn vaste rijder John Dekker. Dat was kort na een van de eerste races van zijn Graal de Busset in Wolvega. Vandaag op een volgepakt Gelsenkirchen bewees John Dekker het gelijk van de trainer. In de tweede race over 2.000 meter was hij met Graal na een ongelofelijke eindsprint toppaard Bayard en ook de sterk in vorm zijnde Calamintha, uit de stal van Rob de Vlieger, de baas.

Graal de Busset kwam vorig jaar september naar de stal van gepensioneerd trainer Ao de Wrede nadat stal Malmaison op advies van de Wrede voor de helft eigenaar werd van de grillige Fransman. Grillig omdat Graal in 2021 nooit de finish haalde en alleen maar werd uitgeschakeld.

De Wrede ging intensief met de draver aan de slag. Net als hij eerder had gedaan met de Franse Fado die onder zijn leiding en met John Dekker op de sulky voor stâl Boppeslach vorig jaar ruim 20.000 euro verdiende voor het goede doel.

In Wolvega kwam Graal de Busset tot dusver 7 keer aan de start waarvan hij eenmaal wist te winnen. In de TF finales zat het koersverloop vooral erg tegen en kon hij slechts als derde en als vijfde finishen.

Vandaag kwam dus zijn eerste overwinning ‘over rechts’ tot stand. Een puike prestatie volgens mede-eigenaar Erik Veenstra uit Opende: ‘Graal laat onder De Wrede weer zijn klasse zien en lijkt er ongelofelijk veel zin in te hebben. Ik ben erg blij met deze samenwerking. Er is continue overleg en samen met de trainer en de andere eigenaren hebben we de ambitie om Graal opnieuw in Frankrijk aan de start te brengen.’

Dat betekent dat Graal de Busset ‘naar huis’ gaat. In Le Mans, onder Parijs, heeft eigenaar Erik Veenstra al een mooie samenwerking met trainer Leo Abrivard. Hij neemt de training van de door Ao de Wrede klaar gestoomde ruin binnenkort over.

‘In Frankrijk heeft hij veel meer mogelijkheden om rechtsom te koersen en is het prijzengeld aantrekkelijker,’ zegt De Wrede. ‘Ik denk dat hij er klaar voor is en draag hem graag over aan de jonge Abrivard. Dat zijn honderd procent paardemensen, die weten echt wel waar ze mee bezig zijn.’ Of De Wrede zelf naast Fado nog weer een paard in training neemt, kon hij nog niet zeggen.