Nederlandse belangen in Duitse Derby

393

Hamburg-Horn

Het is al een paar dagen groot feest op de baan van Hamburg-Horn, waar men toeleeft naar het jaarlijkse hoogtepunt, de Derby! 20 deelnemers gaan in deze 154ste editie de strijd aan om een prijzenpot van 650.000 euro, waarvan 390.000 voor de winnaar is. De belangrijkste voorbereidingskoersen werden gewonnen door Straight (1), Mr. Hollywood (2) en Fantastic Moon (3). Met name die eerste maakte de laatste keer enorm veel indruk en geldt dan ook als één van de grote favorieten in een overigens zeer open Derby.

Nederlandse belangen

Adrie de Vries rijdt Quality Road (17), één van de vier troefkaarten van trainer Peter Schiergen, die tevens met Weracruz (15) de enige merrie in het veld heeft. Zijn andere twee paarden lijken echter meer kans op de zege te hebben. Winning Spirit (5) en Napolitano (6) behoren beiden tot de categorie kansrijke outsiders.

Dromen komen uit

Wie echter een hele bijzonder dag gaat beleven is Robert-John van Exter. Hij en zijn vrouw zijn namelijk de mede-eigenaren van de uit Groot-Brittanie overgekomen If Not Now (14). Voor Robert-John betekent dit heel veel.

“Het is een droom die uitkomt om een paard in een Derby te hebben en helemaal om het te mogen beleven met mijn dierbaren. Ik ben dan ook tevreden met elke uitkomst, maar stiekem hoop je op iets ultiems. De regen van vannacht is enorm in ons voordeel, maar startbox drie kan weer een nadeel zijn. Ons paard springt meestal niet het snelste af en in een veld van 20 ligt insluiting dan op de loer. De afstand is perfect en het type baan ook. We hadden ook voor de King George V op Royal Ascot kunnen kiezen, maar het was eigenlijk Adrie de Vries die ons kon overtuigen dat de opdracht van vandaag hem beter zou kunnen passen. If Not Now heeft in zijn leven nog geen stap verkeerd gezet. Toen hij bij z’n rentree werd verslagen was dat door twee geweldige paarden, waaronder de ongeslagen Royal Ascot winnaar Gregory. Zijn twee andere starts wist hij vrij eenvoudig te winnen. We zijn daarom hoopvol gestemd!”

Robert-John van Exter is één van de ZEturf analisten en schrijft onder andere als ‘medewerker rensport’ voor Draf&Rensport. In die hoedanigheid zal er van zijn hand een uitgebreid verslag van Derby-dag volgen in het volgende nummer.

If Not Now (groene cap) won bij zijn debuut op Salisbury.

Foto: Francesca Altoft