Friese regen deert Lochran F Boko niet op kletsnat Wolvega

442

Wolvega – De koersen van zondag 5 november moesten worden afgewerkt op een kletsnatte drafbaan. De regen van de afgelopen week en tijdens de koersdag zelf maakte de baan glad en hard, geen ideale omstandigheden voor topprestaties.

Engwerda levert winnaars af

Toch kwam er wel een topprestatie in de derde koers tot stand. Een zogenaamde loyaliteitskoers over 2100 meter werd een prooi voor de 5-jarige Lochran F Boko uit de training van Jeroen Engwerda. De zoon van Love You werd gestuurd door Jaap van Rijn en die deed dat naar behoren. Met een ongunstig startnummer en een ongunstig parcours versloeg het duo enkele geduchte tegenstanders. In de laatste ronde sloeg van Rijn een gaatje en dat was genoeg om de van vakantie terugkeerde John Dekker, die met Luckystar Fili getipt was voor de zege, voor te blijven. Van Rijn en Lochran F Boko deden dat overigens in een spectaculaire tijd van 1.14,5 over de kilometer. Daarmee verbeterde deze Boko zelfs zijn record.

Voor Engwerda werd de dag nog succesvoller toen een koers later Tom Kooijman de winnaarsring betrad. Hij won met Katyusha voor een enthousiaste groep eigenaren. Een puike prestatie, want de 3-jarige dochter van Timoko wist ook al te winnen in Alkmaar een paar weken geleden.

Middenmoters en onderklasse moet Wolvega door winter helpen

Het zes koersen tellende programma was te danken aan de ‘middenmoters’ die normaal gesproken de baan van de grote jongens mijden. De baan is te snel of te hard voor de meeste viervoeters die veelal beter tot hun recht komen op Duindigt, Alkmaar, Joure, Emmeloord en Aduard. Maar nu de situatie rondom het paardenbestand nijpend is, moet het baanmanagement van Victoriapark wel maatregelen treffen om de Franse wedder niet een winter lang (te) summier bezette races voor te hoeven schotelen. Met de goedgevulde prijzenpotten in de Loyaliteitskoersen die op de Friese baan worden uitgeschreven, zullen de ‘Alkmaar paarden’ tot het einde van dit jaar in ieder geval wel naar Victoriapark gelokt kunnen worden om de problemen in de Nederlandse drafsport, waar ook Wolvega onder lijdt, te camoufleren. Dat lukte zondag uitstekend omdat drie van zes koersen werden uitgeschreven voor deze paarden. 32 van de in totaal 60 paarden die naar VPW waren afgereisd, startten in de Loyaliteitkoersen.