Swipe dei Joure weer een daverend succes

352

Joure – Op vrijdag stond heel Joure in het teken van de traditionele Swipedei. Het werd gisteren een feestelijke dag op de Nutsbaan. Onder toeziend oog van ruim 2.500 toeschouwers maakten de paarden en pikeurs er een waar spektakel van.

Voorzitter Klaas de Wrede was dan ook ontzettend tevreden over het evenement dat onder nagenoeg ideale weersomstandigheden kon plaatsvinden. Er waren maar liefst 75 paarden naar Joure afgereisd die, verdeeld over 9 draverijen met elkaar zouden wedijveren om de prijzen. Het publiek keek met name uit naar de hoofdnummers: de traditionele strijd om de Gouden Swipe en de Fjouwer fan de Jouwer, een vijf en een halve ronde durend gevecht tussen ’s lands beste grasbaan paarden.

Hiltje Tjalsma ongenaakbaar 

De Gouden Swipe, een race over 1975 meter, waarin de Amatrices het tegen elkaar opnamen, mondde uit in een prachtig duel tussen de ervaren Friezin Hiltsje Tjalsma met Kiss and Ride en de jeugdige Noord-hollandse Lotte de Vlieger die het publiek met Kenickie Kite een geweldige race voorschotelde. Voor Tjalsma, die haar eigen record van 7 Gouden Swipe zeges scherper wilde stellen, begon het verre van ideaal. Met startnummer 4 kreeg zij na de bandenstart geen goede positie waardoor ze moest vechten voor iedere meter. Toch herpakte het duo zich en kon in de laatste ronde de aanval plaatsen. Eenmaal in de laatste rechte lijn voor de tribune wees de Friezin haar tegenstanders terecht en moest Lotte de Vlieger na een dappere strijd uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats. “Het blijft iedere keer bijzonder om hier als Friezin deze prachtige prijs in Joure te winnen,” zei ze na afloop en zichtbaar glunderend.

Zij nam de felicitaties en het applaus dankbaar in ontvangst en kreeg de kostbare prijs van burgemeester Fred Veenstra van de Fryske Marren uitgereikt. De gemeente steunt de draverijen al sinds jaar en dag en de eerste inwoner is er ieder jaar traditiegetrouw bij om het eremetaal aan de winnares te overhandigden.

Op de foto Hiltsje Tjalsma op weg naar goud met Kiss and Ride uit de training van Bas Crebas uit Bant. (foto: doordraven.nl)

Danny Brouwer maakt show voor publiek

In de Fjouwer fan de Jouwer waren de meeste ogen gericht op de 24-jarige Danny Brouwer. Met Echo Oldeson, een 11-jarige ruin uit de training van Jacky Mollema uit Oranjewoud, wilde hij niets anders dan winnen. En dat lukte. Brouwer ging voortreffelijk van start en nam al snel de koppositie over. Maar waar normaliter de echte strijd pas losbarst in de laatste ronde, was het spel nu al twee ronden voor het einde op de wagen. De eveneens talentvolle maar pas 18-jarige Marciano Hauber, viel samen met zijn paard Cadet, de leider al heel vroeg aan. Dat getuigde van veel lef want ‘good old’ Echo Oldeson is een echte ervaren klasbak. Brouwer gaf daarom geen krimp, verhoogde het tempo en veroordeelde Hauber tot het ‘dooie spoor’ waardoor deze kostbare energie verspeelde.

Na de allerlaatste bocht maakte Danny Brouwer er een geweldig mooie show van. In de laatste rechte lijn naar de finish nam hij met veel machtsvertoon afstand van zijn concurrenten en zweepte het publiek op door alvast de naderende overwinning te vieren. Hij permitteerde het zich zelfs om al ruim voor de finish het publiek te bedanken en juichend over de meet te gaan.

Het massaal aanwezige publiek kon dat zichtbaar waarderen en beloonde de prestatie van Brouwer met een daverend applaus.

Op maandag 26 september koerst Joure opnieuw. Dan staan de Jouster Merke koersen op de agenda.