Micha Brouwer beleeft een onwerkelijk jaar

679

Lorens Flevo

“Er staan een aantal betere paarden in, dus zullen we een beetje geluk nodig hebben. Ik hoop op een zuinig ‘koersje’ aan de binnenkant om er in de slotfase een paar te kunnen passeren en zo wat geld mee naar huis te nemen” 

Dat waren de woorden van Micha Brouwer in het interview dat wij met hem afnamen in aanloop naar de Derby. Als dit echter gebeden waren geweest in plaats van stellingen, dan waren die op brute wijze verhoord. Het was natuurlijk jammer voor zo’n mooie koers dat er na 200 meter nog precies vijf van de elf paarden over waren met kans op de zege.

Pech voor een sportieve investeerder

Met name Johann Holzapfel was letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening. Hij jaagt, zoals hij dat zelf noemt, elk jaar ‘derbysucces’ na. Dat doet hij door in de maanden naar de Derby flinke geldbedragen te bieden voor aandelen in paarden die hoge ogen kunnen gooien op het moment van de waarheid. Vorig jaar deed hij dat met Keytothehill en dit jaar jaar was hij vertegenwoordigd met Days of Thunder, Usain Lobell en Jimmy Ferro BR. Die eerste raakte achter de auto de weg kwijt en vlak na de start kwamen die andere twee met elkaar in aanraking, waarna ook hun kansen verkeken waren. Zijn sportieve investeringen hadden simpelweg een beter lot verdiend, want zulke mensen heb je gewoon nodig in deze sport. Zie bieden hoop en hoop kan leiden tot een gezondere sport. Gelukkig zal hij zich niet zo snel uit het veld laten slaan.

Robin Bakker

Robin Bakker kreeg de schuld van het voorval en dat leverde hem een flinke straf op. 1.500 Euro boete en zeven dagen te voet. Mr. Derby, zoals ze Robin in Berlijn noemen, baalde als een stekker, want als hij de scrimmage had kunnen voorkomen, dan had hij dat uiteraard wel gedaan.

“Als Usain Lobell springt, dan ben je gelijk je stuur kwijt. Ik baal enorm van de situatie die daardoor is ontstaan.” 

Ondertussen was Micha Brouwer met stalgenoot Lorens Flevo gefocust op zijn eigen koers, teneinde met het fokproduct van Joop Visser uit Wolvega de eer voor de stal te redden. Hij gaf zijn paard een geweldige koers op maat en zo werd het verrassend genoeg alsnog een hele mooie koers. Drie paarden stormden nek aan nek op de finish af, waarbij Lorens Flevo op het belangrijkste moment een hals voorsprong nam. Ze wonnen de moeder aller veldslagen in een tijd van 1.13,1 over de klassieke 1900 meter van Berlijn. Zo ging de winst alsnog naar Stal Hagoort, maar niet op de manier die een ieder had verwacht. Lockheed Draviet werd geweldige tweede met Thomas Panschow voor trainer Arnold Mollema en eigenaar Draviet Stables. Het derde geld ging naar de enige merrie Riet Hazelaar van Carpe Diem Stables en trainer/rijder Dion Tesselaar. En zo heerste oranje zoals altijd in Duitsland’s belangrijkste draverij. Lorens Flevo is in het bezit van Stable Why Not, maar het merendeel van de club zag de zege vanuit een VIP vertrek aan het circuit van Zandvoort. Met deze zege en die van Max moeten ze haast wel de dag van hun leven hebben gehad. Ekko Kisjes mag benoemd worden tot grootste liefhebber van de club, want hij was op de enige plek waar je als eigenaar mag zijn wanneer je paard in de Derby loopt en nam bij de huldiging de honneurs waar. Micha Brouwer oogde nog wat beduusd en dat is ook niet zo raar als je op zo’n jonge leeftijd voor de tweede keer in een jaar tijd een prijs van 100.000 euro pakt. Daarin zal geen enkele Nederlandse pikeur hem ooit voor zijn gegaan.

RBB Sport maakt deze korte spraakmakende reportage over de Derby.

Sport Bilder des Tages 05.09.2021, Berlin, Deutschland, GER – Lorens Flevo 1 mit Micha Brouwer gewinnt das 126. Deutsches Traber-Derby.