Duindigt kan historische draverij om Gouden Zweep niet organiseren

1435

Geen animo voor De Gouden Zweep op Duindigt 

Vanmorgen bereikte ons het zeer kwalijke, maar vooral droevige bericht dat de meeting van aanstaande zondag op Duindigt, met als beoogd klapstuk de draverij om de Gouden Zweep, een historische race met een diepgeworteld verleden die immer mocht rekenen op massale belangstelling, wegens onvoldoende animo moest worden geannuleerd. Hoe is het mogelijk dat het Duindigt niet lukt om één van de weinige klassiekers die ons land nog rijk is de grandeur en het elan te geven die het verdient? Betekent het dat Duindigt de dag rond een draverij met zoveel historie niet langer aantrekkelijk genoeg kan maken voor de deelnemers? Of zijn er andere oorzaken aan te wijzen voor dit debacle? Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat het heden het zich niet langer kan veroorloven om het respect voor het verleden op te brengen. Het is een nieuw dieptepunt en de ‘waarom’ vraag leggen we maar even neer bij enkele prominenten uit de sport. Ook stelden we hen de vraag of belangrijke hoofdnummers wellicht beter bij een professionele baan als Wolvega passen…

Peter Delis (Stal Payday)

“Wij hebben bewust besloten om geen paarden in te schrijven voor Duindigt en dat heeft vooral te maken met de belabberde staat van de baan. Wij zijn niet van plan om onze paarden daar nog langer voor op te offeren. Dat is onverantwoord en daarnaast is de organisatie op Duindigt in algemene zin ver ondermaats. Duindigt lijkt zich te vervreemden van haar belanghebbenden en de sentimenten voor ‘de oude Dame’ lijken grotendeels verdwenen. Wat mij betreft is het dan ook een prima alternatief om de Gouden Zweep naar Wolvega te halen. Het is een historische race die hedendaagse aandacht verdient, zowel van het publiek als van de professionals. Met de prima faciliteiten in Wolvega en de mogelijkheden van een goed omlijst programma is de klassieker hier uitstekend op zijn plaats, mits er ook naar de uitschrijving van die koers gaat worden gekeken. Nu is de uitschrijving dusdanig vormgegeven dat er paarden worden uitgesloten. We bevinden ons niet (meer) in de luxe positie om dat te blijven doen. Je zou zelfs kunnen overwegen om buitenlanders toe te laten, want met eeuwig respect voor de historie, maar zonder nieuwe invalshoeken en energie, gaan we het niet redden.” 

Caroline Aalbers

“Deze annulering is wat mij betreft veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden en zeker geen reden om gelijk belangrijke koersen bij Duindigt weg te halen. Die variatie moet er gewoon blijven. We hebben een periode achter de rug waarin je het eigenaren niet kwalijk kunt nemen dat ze weinig nieuwe paarden aan hebben geschaft of hun koerspaarden uit training hebben gehaald. Nu komt er ineens van alles tegelijk. Neem mijn Jet Bianco, die liep vorige week drie keer en daarin staat ze niet alleen. Paarden zijn geen machines. Toch zie ik de toekomst best rooskleurig in, maar alles valt of staat met volgend jaar. Er zal nu toch echt een plan moeten komen waarmee we zekerheid krijgen dat we in 2022 volop kunnen koersen. Mijn eigenaren staan in ieder geval te popelen en ik hoop dat dat bij mijn collega’s ook aan de orde is. Nu is de Gouden Zweep meeting geannuleerd en dat mag eigenlijk niet, maar in het verleden gingen er veel vaker meetings niet door. Je zou eens kunnen overwegen om het Duitse inschrijfsysteem een keer uit te proberen. Daar schrijven ze veel breder uit, waardoor er veel meer ‘startgerechtigden’ worden gecreëerd. De paarden uit koersen die onderbezet zijn proberen ze dan over te hevelen en dat werkt best aardig. Ik heb dit meerdere malen geopperd bij ons bondsbureau, maar die lijken er niet erg warm voor te lopen.” 

Rob de Vlieger

“Het is duidelijk dat de banen in Nederland het op dit moment lastig hebben om de velden te vullen. Dat probleem is in de afgelopen jaren ontstaan en gegroeid. Maar om nu een echte klassieker op een andere baan te gaan verrijden gaat mij te ver. Feit is wel dat we weinig geprikkeld worden door Duindigt. Neem dat team van Alkmaar, zij zitten er bovenop, zorgen voor reuring, doen er alles aan en vechten voor elke starter. Zij hebben echt wat te bieden. Al was je niet van plan om in te schrijven, dan doe je het toch, al is het alleen om iets terug te doen voor de mensen die zich inzetten voor onze toekomst. Dat laatste pretendeert Duindigt ook te doen, maar in de praktijk merk je er momenteel weinig van. Dat Alkmaar daardoor meer publiciteit genereerde voor hun koersdag en aan populariteit wint is niet echt heel verrassend. Maar om op de stelling terug te komen, Gerard Hoetmer steekt zijn nek uit voor de sport en dan is het niet correct om nu grote koersen af te gaan pakken. Duindigt zou wel moeten waken dat ze hun laatste beetje ‘goodwill’ niet verliezen.” 

Conclusie

We merken overal om ons heen dat er verschillende mensen en bedrijven zich inzetten voor een toekomstbestendige drafsport. In Alkmaar bruist het van de ideeën en het enthousiasme. In Wolvega houdt men ‘de Fransen’ te vriend om een solide financiële basis te behouden waar vanuit de baan in 2022 tal van nieuwe activiteiten kan gaan ontwikkelen die het algemene belang van de drafsport kunnen dienen. De ‘kortebanen’ zijn continu in de weer om het cultureel erfgoed te beschermen en financieel verantwoord te opereren. Ook de grasbanen gaan zich in 2022 weer oprichten om de ‘Grandeur van het gras’ onder een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Van Duindigt horen we weinig en de indruk is ontstaan dat ‘Wassenaar’ weinig aanknopingspunten biedt voor samenwerking. Er wordt door Duindigt vooralsnog in algemeenheden over de toekomst gesproken. Voor velen is dat moeilijk te accepteren. De Derby was door het gesteggel met sponsoren, de tegenvallende wedomzet en het geringe aantal bezoekers, geen doorslaand succes. Het prijzengeld op Duindigt kan amper wedijveren met dat van Alkmaar of Joure. Nu de professionals, mede ingegeven door het geringe paardenbestand, niet inschrijven op Duindigt en de Gouden Zweep meeting moet worden afgelast, lijkt er wel iets aan de hand. Waar in Wolvega een topbaan ligt en ze de bereidheid lijken te tonen om samen te werken en om te investeren, blijft Duindigt een gesloten bolwerk, exclusief voor intimi. Hoewel er bij ‘Plan Duindigt’ over miljoenen wordt gesproken alsof het niks is, ligt er nog geen concreet toekomstplan waar de drafsport gezamenlijk iets van kan vinden. De plannen die er liggen zijn overigens lang niet zeker en de eventuele realisatie zal op zijn minst jaren gaan duren. In de tussentijd moeten belanghebbenden het doen met het feit dat de historie van Duindigt een toekomst verdient en moeten ze maar hopen op betere tijden. De vraag is of de drafsport het zich kan permitteren om het huidige model van Duindigt, waar het overleven wordt en er vermoedelijk jaren moet worden gewacht op een mogelijke miljoeneninvestering, te accepteren. Dat er geen animo is voor klassiekers, terwijl andere banen staan te popelen om er in het hier en nu echt iets van te maken, geeft misschien aanleiding om serieus na te denken over alternatieven. Wolvega heeft al aangegeven te willen investeren in een toekomst met veel publiek. Geef hen de kans om de daad bij het woord te voegen: ‘Een groots aangeklede Gouden Swipe Dei!’