Duindigt zondag in het teken van Gouden Zweep

346

Op zondag 10 juli staat op de Wassenaarse renbaan Duindigt de prestigieuze Gouden Zweep op het spel. Het belooft een fantastische dag te worden voor de paardensport waarin meer dan 100 paarden, verdeeld over 10 races, aan de start zullen verschijnen.

De meeste ogen zullen zondag zijn gericht op de zevende koers die om 16.22 uur van start zal gaan. De deelnemers zullen dan de strijd met elkaar aangaan om de felbegeerde Gouden Zweep in de wacht te slepen. Nationaal kampioen Jaap van Rijn komt aan de start met de gevaarlijke Kosmos Renka en de in grootse vorm stekende Chiel Wildhagen gaat het proberen met de 5-jarige Karola. Zij moeten de gedoodverfde favoriet Frans van der Blonk, die met Durk M Boko al driemaal achtereen de Grote Prijs wist te winnen, partij geven.

De race om de Gouden Zweep staat al sinds 1955 op het programma en kende enkele illustere winnaars. Zo reikte Prins Bernhard traditiegetrouw het kostbare eremetaal uit aan legendarisch geworden sporthelden. Zij wonnen met fantastische paarden zoals Quiksilver S, Jojo Buitenzorg, Uno Hazelaar en de crack Yellowa. Allemaal namen die de ‘jeugd van vroeger’ zich ongetwijfeld zal herinneren.

Nu Duindigt achter de schermen hard werkt aan haar toekomst, ver- en nieuwbouwplannen ontwikkelt, is het aan deze generatie topsporters om het publiek aan zich te binden. En dat kan ook. Zij worden door de verschillende koersorganisaties in Nederland volop gefaciliteerd. Het paardenbestand groeit, de publieke belangstelling neemt toe, de wedomzet stijgt en het aanbod van races wordt groter omdat ook het paardenbestand in Nederland voorzichtig herstel laat zien.

Van traditie kan men doorgaans niet leven maar getuige het prachtige en bomvolle programma dat Duindigt het publiek aanstaande zondag voorschotelt, hoort de 67e editie van de Gouden Zweep, thuis in Wassenaar bij de ‘Oude Dame’, op de baan van de waarheid.

De eerste race start om 13.30 uur.