Gele brigade geeft visitekaartje af op Duindigt

414

Het was een bijzonder plan van Peter Delis, Robin Goudsblom en anderen. Het Gele Kanarie initiatief zou het voor nieuwe eigenaren toegankelijker moeten maken om te kunnen participeren in de drafsport. Het zou tevens het paardenbestand moeten vergroten in Nederland waardoor koersen aantrekkelijker worden en de wedomzet kan worden gestimuleerd. Maar met alleen paarden, trainers, rijders en welwillende eigenaren ben je er nog niet. Er is vuur nodig om het enthousiasme verder aan te wakkeren en het initiatief een blijvende betekenis te kunnen geven. Met andere woorden: winnen!

Succesvolle start

Met een twintigtal dravers en 120 (deel)eigenaren ging het initiatief voortvarend van start. Met een gezonde mix van ervaren dravers, nieuwe talenten en Franse pareltjes mag er sportief gezien niet worden geklaagd. Er werden vanaf 1 april jl. al fantastische zeges geboekt in Alkmaar, Hilversum, Joure, Wolvega, Eenrum, Emmeloord en Aduard. Daarnaast, en misschien wel tot ieders verbazing, is de gele brigade ook al erg sterk vertegenwoordigd in het klassieke circuit. Zo won Magnum de L’iton afgelopen juli ijzersterk de klassieke Sweepstakes voor hengsten op Victoriapark en werd ‘gele kanarie’ Maverick uitstekend 4e in de merrie afdeling.

Derby koorts

Die resultaten smaken naar meer. Succes werkt nu eenmaal verslavend. Het vizier werd na alle euforie snel gericht op Duindigt waar vandaag de selectiekoersen werden verreden. De startbewijzen voor de Grote Derby van 25 september aanstaande konden vandaag op de baan van de waarheid in de wacht worden gesleept. De Derby is natuurlijk het absolute hoogtepunt van het klassieke seizoen en de winnaars verdienen een definitieve plaats in de geschiedenisboeken. De gele kanaries, aanvankelijk bescheiden van start gegaan, waren dan ook volop vertegenwoordigd. Fantastisch voor alle eigenaren die misschien wel samen op weg zijn naar eeuwige roem.

Merrie selectie

In de selectie voor merries kwalificeerde Muscle Mass dochter Meghan Flevo zich voor de grote finale die over ruim twee weken op Duindigt zal worden verreden. Tom Kooijman, die de merrie uit de training van Bas Crebas naar de finish reed kan terugkijken op een prima race. Hij moest alleen Malou Vredebest en Melissa Boko met Michel Rothengatter voor zich dulden. In de tweede selectie kwalificeerde Maverick zich met Bas Crebas voor de finale. In een dead-heat met Mistral, gereden door Jeffrey Mieras, die in een fantastische vorm steekt, delen de gele kanaries de eerste plaats.

Hengsten en ruins selectie

De derby selectie voor hengsten en ruins verliep voor de gele kanaries nóg beter:Magnum de L’iton kwam als eerste over de finish en gaf alle concurrenten het nakijken. Naast een felbegeerd startbewijs voor de Derby finale leverde dat ook de eerste prijs van € 2.500 op. Trainer én rijder Bas Crebas, een van de huistrainers van de Gele Kanaries, nam de bloemen en het applaus dankbaar in ontvangst.

Of de gele kanaries op de dag van de Grote Derby finale(s) de zenuwen in bedwang kunnen houden en opnieuw in topvorm hoge ogen kunnen gooien zal nog moeten blijken. Het seizoen van de gele kanaries kan in ieder geval, ongeacht het verloop van de Derby’s , allang niet meer stuk en daarop mogen alle betrokkenen meer dan trots zijn.