Grote Prijs der Giganten trekt wereldkampioen

511

WOLVEGA – De drafbaan in Wolvega maakt zich op voor het sportieve hoogtepunt van het jaar, de Prijs der Giganten op 12 november. Een evenement dat al jaren op de kalender staat en waarbij de crème de la crème van Europese drafpaarden zich in Friesland verzamelt. Sommige van deze snelheidsduivels hebben al tonnen aan prijzengeld achter hun naam staan.

Westerink komt met wereldkampioen

Dit jaarlijkse evenement trekt meer dan 5.000 bezoekers, zowel uit binnen- als buitenland. En de editie van dit jaar belooft een waar spektakel te worden dat vanuit de hele wereld zal worden gevolgd. Wereldkampioen sprint, Etonnant, getraind door, en in eigendom van, de Nederlandse toptrainer Richard Westerink, zal zijn opwachting maken in de Wolvegaster drafpiste. Dit 9-jarige paard, dat al een indrukwekkende €2.5 miljoen heeft verdiend in zijn racecarrière, wordt normaal gesproken rond deze tijd van het jaar door Westerink in alle rust in zijn thuisland Frankrijk voorbereid op de Prix D’Amerique, ’s werelds meest prestigieuze race over 2700 meter in Vincennes die eind januari op het programma staat.

Echter, ondanks dat Wolvega niet de ideale koers lijkt voor Etonnant, kiest Westerink toch voor Friesland. “Het is een keuze voor de fans”, zegt de succestrainer, die een ambassadeur is voor de Nederlandse drafsport. Het is niet alleen professionaliteit, maar ook passie die Westerink drijft, zoals ook te zien was in de documentaire “The Successor”. Deze één uur durende documentaire, gemaakt door de bekroonde filmmaker Tom Verheul, en uitgezonden door Nederland 2, volgde Westerink en zijn paard Etonnant op hun weg naar eeuwige roem. In 2022 werd Etonnant tegen alle verwachtingen in wereldkampioen in Zweden, na een spectaculaire inhaalrace vanuit een schijnbaar kansloze positie. Of het goudhaantje van Westerink ook op de 1000 meter baan van Wolvega uit de voeten kan moet nog blijken, want de drafmachine die door de fans liefkozend ‘de geweldige’ wordt genoemd, startte hier nog nooit. Het is echter wel zo dat de baan in Wolvega naar Zweeds voorbeeld is aangelegd en eigenlijk een kopie is van de baan waar hij wereldkampioen werd.

Drafsportgeschiedenis in de maak

Maar de Prijs der Giganten is veel meer dan alleen een race; het is een viering van de drafsport, van het vakmanschap van de trainers en van de indrukwekkende capaciteiten van de paarden. En met de deelname van Etonnant dit jaar is het niet alleen een sportieve gebeurtenis, maar ook een stukje drafsportgeschiedenis in wording. De fans en liefhebbers kijken al reikhalzend uit naar het moment wanneer het fenomeen voor de eerste keer zijn opwachting zal maken in Wolvega. Op 12 november aanstaande zal de Friese drafbaan dan ook voor even het bruisende middelpunt van de internationale drafsportwereld zijn.