Toppaard Etonnant in documentaire op NPO2

2635

Trainer Richard Westerink had met zijn paard Timoko een van de succesvolste dravers ooit. Kan diens zoon Etonnant zijn vader naar de kroon steken? Filmmaker Thom Verheul volgt trainer en paard twee jaar op de voet langs de grootste drafwedstrijden van de wereld. Met ‘The Successor’ won Verheul vorig jaar op het Internationaal festival voor sportfilms in Milaan. FryslânDOK zendt in april de documentaire in twee delen uit bij NPO2 en Omrop Fryslân.

Richard Westerink uit Apeldoorn maakt in Frankrijk furore met zijn toppaarden. Zijn beroemdste draver Timoko won 5 miljoen euro bij elkaar en is nu met pensioen. Timoko’s zoon, de nu achtjarige Etonnant, is het grootste talent van Richards stal.

Filmmaker Thom Verheul reisde man en paard achterna in een internationale rollercoaster, met hoogte- en dieptepunten op en buiten de drafbaan. In Stockholm wachtte in mei 2022 het wereldkampioenschap. Etonnant stond daar voor de bijna onmogelijke opgave om in de voetsporen van zijn vader Timoko te treden, die de wereldtitel eerder al tweemaal won.

Op de drafbaan van Wolvega haalde Westerink ooit zijn eerste successen. De Friese drafsport was voor Westerink een mooie springplank. Hij besloot naar Frankrijk te gaan omdat daar de sport echt heel groot is, een soort tweede religie. Hij kocht Timoko toen het paard overbleef na een veiling. Richard zag er wel wat in en bouwde een bijzondere relatie op met het paard. Het werd het begin van zijn ongelofelijke zegetocht langs alle koersen van de wereld.

Thom Verheul won met zijn documentaire ‘The Successor’ op het internationale filmfestival voor sportfilms in Milaan in 2022 de eerste prijs in de categorie ‘Great Champions’.

Thom Verheul (rechts) in Milaan na het winnen van de Filmprijs met ‘The Successor’ in de Categorie Great Champions. Links op de foto voorzitter Prof. Franco B. Ascani.

Deel 1 van documentaire is zaterdag 1 april te zien op NPO2 om 15.30 uur (herhaling 2 april om 13.18 uur). Deel 2 is op zaterdag 8 april te zien op NPO2 om 15.30 uur (herhaling zondag 9 april om 13.18 uur).

Omrop Fryslân zendt The Successor uit op zondag 2 april (17.00 uur) en zondag 9 april (17.00 uur).