Luuk Schermer laat zich zien in Zweden

541

Eskilstuna – De pas vierjarige Luuk Schermer trotseerde afgelopen maandag de lange reis naar het Zweedse Eskilstuna. Daar stond afgelopen woensdag de Prix Ica Maxi voor vierjarigen op het programma.

De beste vierjarigen waren allemaal naar Eskilstuna gekomen om de hoofdprijs die meer dan € 20.000 bedroeg op te kunnen eisen. Luuk Schermer moest zich meten met de cracks L.A. Boko, Kentucky River en Dusktodawn Boogie. Stuk voor stuk paarden die al voortreffelijke prestaties hadden geboekt in het verleden.

De broers Brouwer waren ondanks de zware tegenstand met veel vertrouwen naar Zweden gegaan. De bijna 3.000 kilometer lange autoreis werd op de koop toegenomen. Gesteund door mede-eigenaar Robin Goudsblom die ook de moeite had genomen om naar Zweden te komen, moest het gisteren gebeuren met Luuk, die volgens trainer Danny Brouwer prima in orde was.

Dat de pupil van Brouwer er zin in had bemerkte rijder Micha Brouwer al op het moment dat de start was gevallen. Luuk (voor het eerst met een dicht hoofdstel) sprintte werkelijk naar de kop van het veld en liep in een onverstoorbaar hoog tempo de eerste 1500 meter van de 2600 meter lange race. Hij ging zelfs zo hard dat hij bijna 80 meter uitliep voor het peloton toppaarden waarvan de rijders toch enigszins verrast leken door het machtsvertoon van de Nederlanders. Het hele gebeuren deed denken aan de geweldige stunt van de legendarische Jos Verbeeck die in de Prix D’Amerique al zijn tegenstanders verschalkte door ‘onmogelijk’ vroeg de aanval in te zetten in ’s werelds grootste koers.

De man met de hamer

Waar iedereen verwachtte dat de op kop rijdende Luuk Schermer veel te veel krachten had verspeeld en dus voor, tijdens of net na de bocht volledig zou instorten, gebeurde dat niet. Hoewel zijn concurrenten de afstand wisten te overbruggen hield de Nederlander toch dapper stand. Hij weigerde zich gewonnen te geven maar zag Kentucky River en Dusktodawn wel langszij komen. Toch perste Schermer er nog een versnelling uit waardoor hij het duel nog kon zoeken met Kentucky River. Pas enkele meters voor de meet gaf Micha Brouwer zich gewonnen en moest hij genoegen nemen met een tweede plaats.

Toptijd voor toppaard

Waar zowel Danny als Micha Brouwer achteraf baalden van een tweede plaats (volgens Danny de plaats van de eerste verliezer) hebben de mannen uit Bant zich uitstekend laten zien in Zweden. Schermer finishte in 1.12.1, een toptijd waar alle kenners in Europa diep respect en een groot applaus voor kunnen opbrengen.

Schermer heeft alles in zich om zijn jacht op eeuwige roem door te zetten. De eerstvolgende horde zal de Derby voor vierjarigen zijn in Wolvega verwacht mede-eigenaar Goudsblom. Die is in september maar hij moet zich nog wel kwalificeren om mee te kunnen doen.