Bas Schwarz met zijn visie op de ‘Hambo’ en vier andere hoofnummers

379

Race 7. Jim Doherty Memorial. Dot. $326.850. Voor 2-jarige merries.

 (6) Venerable kostte als jaarling 210.000 dollar en ze is hard op weg om dat bedrag terug te verdienen. Na twee series en de finale van de New Jersey Sire Stakes is ze nog ongeslagen, terwijl ze per koers lijkt te verbeteren. Ze is op basis van een bye geplaatst voor deze finale, vorige week heeft ze dus een weekje rust genoten. Onder ideale omstandigheden lijkt deze Walner-dochter in staat tot een lage 1.09 en daarmee is ze het te kloppen paard. Moeder Jolene Jolene werd in 2014 overigens tweede in deze koers, achter fenomeen Mission Brief.

(4) Joviality S is van Chapter Seven en dus niet startgerechtigd in de New Jersey Sire Stakes, ze ontmoet Venerable voor het eerst. Deze “homebred” van Stall Courant is een dochter uit Pasithea Face, met een Franse moederlijn. Interessant. Ze won haar serie erg overtuigend in 1.11,0, terwijl ze eerder al eens tweede werd achter Lilbitalexis in 1.10,3. Dit is de eerste uitdager.

Ook (7) Jiggy Jog S is gefokt in Zweden. Deze Walner-dochter van Åke Svanstedt wist nog niet te winnen, maar bij haar laatste twee starts werd ze tweede achter resp. #6 (in 1.10,1) en vorige week #4. Ze maakt een onverstoorbare indruk terwijl ze ook niet onder de indruk lijkt van het maken van wat extra meters. Dat laatste lijkt ook nodig, startsnelheid heeft ze namelijk nog niet laten zien. Dit startnummer is voor haar lastig, maar ze heeft de klasse om deze te overwinnen. Kanspaard.

Bij de eerste golf van Walner-successen op The Meadowlands was er een vreemde eend in de bijt in de vorm van (1) Delilah Hanover, een dochter van Muscle Hill. Ze is overigens een halfzus van Darlene Hanover, die deze koers vorig jaar wist te winnen. Delilah kostte als jaarling dan ook 440.000 dollar. Bij haar eerste start in de NJSS moest ze van veel te ver komen, maar legde ze de laatste kwartmijl af in 1.05,0 (ja, het staat er echt). Haar volgende NJSS-start resulteerde in een klinkende overwinning, wederom na een flitsend eindschot, waarna ze in de finale van de NJSS na een parcours in het dodenspoor derde werd in 1.10,3. Vorige week gaf Dexter Dunn in de serie de voorkeur aan #9, vervanger Todd MacCarthy opteerde voor een offensieve rit en hij stuurde haar nog vóór de laatste bocht naar de kop. Dat liep uit op een fiasco, in de slotfase liet ze het helemaal zitten. Als het even kan wil ik graag weer de Delilah van vorige maand zien: vanuit het veld naar huis vliegend.

Dexter Dunn stapte vorige week af bij #1, hij gaf de voorkeur aan de waanzinnig goed gefokte (9) Mon Cheval (Father Patrick- Shake It Cerry). Vanaf nummer 10 kreeg ze een erbarmelijke openingsfase voor haar kiezen, dat ze uiteindelijk nog zesde werd was niks minder dan een topprestatie. Ze treft nu weer een lastig nummer, maar wat vorige week gebeurde zal The Double D niet nogmaals overkomen. Wanneer ze haar karretje kan aanhaken bij het treintje in het tweede spoor dan is ze in de slotfase tot veel in staat.

(3) Valentina Blu werd vorige week derde in de serie, terwijl ze eerder al indruk maakte met een tweede plek achter Lilbitalexis in 1.10,6. Eerlijk gezegd schat ik haar iets lager in dan de eerder genoemde paarden, maar op basis van haar startnummer behoort een klassering wel degelijk tot de mogelijkheden.

TROTR-tip:

(6) Venerable- (4) Joviality S- (7) Jiggy Jog S

Outsiders: (1) Delilah Hanover en (9) Mon Cheval

Klik hier om gelijk naar de wedaanbieder te gaan.

 

 

Race 9. Peter Haughton Memorial. Dot. $293.450. Voor 2-jarige hengsten en ruins.

 Net als Venerable bij de merries is de Walner-zoon (5) King of the North nog ongeslagen. Hij won de finale van de NJSS overtuigend in 1.10,1, terwijl hij vorige week de kans kreeg om zijn serie “op reserves” te winnen in 1.12,2. Een perfecte voorbereiding voor deze finale en aangezien hij bijna alle tegenstanders van vandaag al één of meerdere keren geklopt heeft is hij de logische favoriet. Anderzijds heeft het hem nog nooit tegengezeten en ik geloof eerlijk gezegd niet dat hij nu per se veel beter is dan de rest. Sterker nog, ik denk dat ik een beter idee heb!

De Zweed (2) Letsdoit S, een zoon van Nuncio uit de tweede aankomende in de StoSprintern Bacio, is bezig met een stormachtige ontwikkeling. Vorige week was hij na een laatste bocht door het dodenspoor niet bij machte om winnaar Robertsin te achterhalen, maar wat maakte hij veel indruk! Qua record komt hij niet in de buurt van #5 (1.10,1 om 1.11,3), maar het heeft er alle schijn van dat hij nog een stuk harder kan. Een laatste belangrijke vingerwijzing: Sears verkiest hem boven Temporal Hanover, terwijl die toch ook veel indruk heeft gemaakt.

(4) Fast As The Wind is nogal driftig, vermoedelijk koos Dexter Dunn daarom voor een defensief parcours in de serie. Dat werd hem bijna fataal, er ontstond op het allerlaatste moment pas ruimte. Wanneer The Double D hem vóór de koers onder controle weet te houden valt er eigenlijk niks uit te sluiten. Kanspaard!

(9) Temporal Hanover werd de afgelopen twee keer telkens tweede achter #5, maar hij trof ook beide keren een lastiger koersverloop. Deze Walner-zoon maakt een zeer betrouwbare indruk en in feite hoeft hij hier voor niemand onder te doen, al heeft Sears de voorkeur gegeven aan #2. Dit startnummer is natuurlijk lastig, feit is echter ook dat hij tot nu toe altijd de kop genomen heeft (vanaf de nummers 5 t/m 7). Niet onderschatten!

(1) Robertsin won vorige week zijn serie van kop af vóór #2, in de snelste van twee series. Plaatskans. Tenslotte is (10) Looks Like Moni beter dan zijn “rijtje” wellicht doet vermoeden, maar vanaf dit nummer wacht hem wederom een lastig parcours.

TROTR-tip:

(2) Letsdoit S- (5) King of the North- (4) Fast As The Wind

Outsiders: (9) Temporal Hanover en (1) Robertsin

 

 

Race 11. John Cashman Memorial. Dot. $269.750. FFA

 (3) Manchego is de beste draver van Noord-Amerika en wanneer ze in goeden doen is dan wordt ze hier niet geklopt. Dat laatste is wel een dingetje, aangezien ze de laatste jaren telkens wel een mindere fase van het seizoen kende. Vorig jaar begon haar “dipje” precies vandaag, toen ze teleurstellend derde werd in de merrie-afdeling (Dr. John R. Steele Memorial). Maar laten we van het positieve uitgaan en hopen op haar zoveelste demonstratie.

“Onze” (9) Beads heeft waanzinnig veel potentie, zo bewees hij onlangs met zijn ijzersterke overwinning in de Hambletonian Maturity. Tegelijkertijd is hij nog eendimensionaal: vanuit het veld koersen vertikt hij, terwijl eerder dit seizoen een poging tot het koersen zonder hopples mislukte. Hij treft wéér een rotnummer, maar wanneer het Dave Miller lukt om hem relatief probleemloos naar het front te loodsen dan doet hij voorin mee. Blijft hij net als bij zijn start in de Graduate Final in het achterveld hangen, dan wordt het een lastig verhaal.

(11) Lindy The Great is trouw en superconstant. Laatst kwam hij slechts een halve lengte te kort op Manchego, bij zijn voorgaande start wist hij haar (als tweede aankomende) zelfs te kloppen. Dit is geen droomstartnummer, maar altijd beter dan 9 of 10.

(6) Ready For Moni won bij zijn voorlaatste start de Graduate Final na een vlammend eindschot, laatst werd hij echter fair and square geklopt door Beads. De Ready Cash-zoon is echter in topvorm en wanneer Tetrick een rug weet te vinden die hem de laatste rechte lijn inbrengt dan is hij met zijn sterke eindschot levensgevaarlijk. Zoals u waarschijnlijk nog weet werd hij precies een jaar geleden tweede in de Hambo.

(1) Forbidden Trade is de enige die Manchego dit jaar wist te kloppen voor de overwinning en het startnummer kon niet beter. Zijn vorm is wel een vraagteken, trainer Luc Blais heeft zieke paarden op stal. Ook over de vorm van (8) Back of the Neck is geen duidelijkheid. Vorig jaar werd hij nog derde in de Hambo.

TROTR-tip:

(3) Manchego- (9) Beads- (11) Lindy The Great

Outsiders: (6) Ready For Moni en (1) Forbidden Trade

 

 

Race 14. Hambletonian Oaks. Dot. $500.000. Voor 3-jarige merries.

(5) Bella Bellini wist vorig jaar niet te winnen, maar dit seizoen heeft ze zich in rap tempo ontwikkeld tot (vermoedelijk) de beste merrie van haar jaargang. Vanaf een rug beschikt ze over een geweldig eindschot, daar zal Dunn op mikken. Ze wist al meerdere keren de laatste kwartmijl af te leggen op een voetje van 1.05, dat doet niemand in dit veld haar na.

Breeders Crown-winnares (4) Lady Chaos is het toonbeeld van trouw, ze finishte dit jaar nog niet buiten het geld. Ze klopte #5 vorige week van kop af, zij het na een wat vals koersverloop, maar normaal gesproken is ze net een streepje minder dan de favoriet. Met dank aan haar geweldige koershoofd valt de overwinning niet uit te sluiten!

(2) Flawless Country wist vorig jaar keer op keer te overtuigen, dit jaar deed ze dat nog niet één keer. Vorige week reed Åke haar wel opvallend offensief en “Kung Åke” kennende had hij daar een bedoeling mee. Zal ze met die zware rit in de benen scherper voor de dag komen? Pas op!

(1) Darlene Hanover stond vorige week bij het uitkomen van de laatste bocht voor een hopeloze opgave, maar na een vliegend eindschot wist ze nog nipt een finaleplek veilig te stellen. Brian Sears heeft verplichtingen jegens #10, maar Todd McCarthy is een zeer getalenteerde vervanger. De Jim Doherty-winnares van vorig jaar is in staat om vanaf dit nummer te stunten.

Ook (6) Piper Hanover wist zich maar nipt te plaatsen voor de finale, maar na allerlei verkeershinder maakte ze een goede indruk. “Andy Mac” won vorig jaar zijn eerste Hambo, is het nu tijd voor zijn eerste Oaks?

(9) You Ato Dream en (10) Iteration beschikken over de potentie om in de plaatsen te lopen, maar in feite zijn ze afgeslacht door de loting. (3) Awesome Trix won vorige week zeer verrassend haar serie, al was die afdeling minder sterk bezet. Ze heeft nu wel veel beter geloot.

TROTR-tip:

(5) Bella Bellini- (4) Lady Chaos- (2) Flawless Country

Outsiders: (1) Darlene Hanover en (6) Piper Hanover

 

 

Race 15. Hambletonian Stakes. Dot. $1.000.000. Voor driejarigen.

Het klapstuk van de dag! Dit is een zeldzaam open Hambletonian, waarbij zes of zeven rijders serieus aan de winst zullen denken. Nu gebeuren er in de Hambletonian al vaak manoeuvres die je anders nooit ziet, maar nu lijkt ons helemaal een bewogen koersverloop te wachten. Dat zou wel eens in het voordeel kunnen uitpakken van de snelle finishers.

Na lang wikken en wegen benoem ik (7) Really Fast tot mijn favoriet. Deze kapitaal gefokte Muscle Hill-zoon (met een aankoopprijs van 700.000 dollar het twee-na-duurste jaarling van dat jaar) kwam als tweejarige niet aan de start, dit voorjaar maakte hij echter indruk met zijn overwinning in de finale van de NJSS. Na een aantal mislukte starts door galoppades lijkt hij precies op tijd in absolute topvorm. Hij moet het hebben van een hard koersverloop en zijn goede eindschot. Rijder Dexter Dunn ontwikkelt zich meer en meer tot een fenomeen en hij is de juiste man voor een dergelijke opdracht. Hij verkoos Really Fast overigens boven serie-winnaar Delayed Hanover. Dat zal ook te maken hebben met loyaliteit jegens Takter, maar indien hij #1 als “vaste winnaar” had beschouwd dan had hij zeker een andere keuze gemaakt.

(6) Sonofamistery is wat mij betreft ook een hete kanshebber op de overwinning. Bij zijn voorlaatste start kwam hij in de Stanley Dancer met een vlammend eindschot voorbij Captain Corey gevlogen en met zijn winnende tijd van 1.08,6 geldt hij als de snelste van dit veld (alleen Dancinginthedark M was dit jaar sneller). Vorige week kwam hij muurvast (met “tons of trot”) op de rug van Lucas Wallin door de finish, doorgaans een perfecte préparé voor een week later. Vermoedelijk gaan voor de finale zijn voorijzers er onder uit, zodat hij minder naar zijn knieën komt. Rijder Brian Sears gaat op voor zijn vierde Hambo en hij wordt breed gedragen gezien als “best money-driver” van Noord-Amerika. Al steekt de Double D hem inmiddels naar de kroon.

(1) Delayed Hanover koerste de laatste twee keer zonder ijzers en bleek daardoor fors verbeterd. Laatst wist hij zijn serie met een flitsend eindschot te winnen, waarbij hij nog veel achter de hand leek te hebben. Wanneer Dunn aan boord zou zijn gebleven was hij mijn favoriet geweest, maar Gingras is natuurlijk een geweldige vervanger. Hij won tot zijn eigen frustratie nog nooit de Hambo, terwijl hij meer dan eens met de favoriet aan de start kwam (o.a. Father Patrick, Mission Brief, Southwind Frank). Zal hij zijn Hambo nu in de schoot geworpen krijgen?

(8) Venerate is de tweejarige van het jaar, maar het huidige seizoen verloopt problematisch. Zijn voornaamste probleem is dat hij enorm tegen zijn knieën zit, waardoor hij slecht door een bocht komt. Toch liet hij vorige week in de laatste 100 meter stiekem het meeste snelheid zien van allemaal, de potentie is er nog steeds. Trainster Julie Miller heeft wijzigingen aangekondigd qua hoofdstel en qua beslag, mocht ze de juiste sleutel weten te vinden dan is Venerate wel degelijk in staat tot een stunt. Zeker bij een bewogen koersverloop, waardoor de “Orange Crush” zou kunnen wachten tot de slotfase.

(4) Captain Corey koerste als tweejarige nog met enorm veel gewicht (zoals wel meer Googoo Gaagaa-nazaten, denk aan Hail Mary), maar dit jaar heeft Svanstedt hem steeds lichter gebalanceerd. En kijk niet raar op wanneer “Kung Åke” vandaag nog een truc bedenkt. Hij won de serie van start tot finish en dan ben je natuurlijk óók in staat om de finale te winnen. Toch heb ik geen goed gevoel bij hem, vooralsnog vind ik hem wat eendimensionaal. Hij is op zijn best wanneer hij aan kop zijn eigen tempo kan dicteren en ik kan me bijna niet voorstellen dat zijn tegenstanders hem net als vorige week zijn gang zullen laten gaan. Maar ik kan me natuurlijk gruwelijk vergissen.

Voor het trio-spel kijk ik liever naar leuke outsiders als (2) Take All Comers en (10) Cuatro de Julio met Lucas, al heeft de laatste dramatisch geloot. En wie weet is (3) Spy Booth precies op het juiste moment in vorm gekomen. Onderschat Take All Comers overigens niet. Bij het juiste koersverloop zou ik een stunt van jewelste namelijk niet uit durven sluiten.

TROTR-tip:

(7) Really Fast- (6) Sonofamistery- (1) Delayed Hanover

Outsiders: (8) Venerate en (2) Take All Comers

VEEL PLEZIER EN SUCCES!!!