Even voorstellen: Bembi Boom

1301

Introductie

In het programma van aankomende zondag komen we alweer een nieuwe naam tegen, Bembi Boom. De 17-jarige Zandvoortse bezocht vorig jaar met haar ouders de ‘Paasmeeting’ in de Alkmaar ZEturf Arena en haar interesse was onmiddellijk gewekt.

“We waren daar op uitnodiging van Leo Haak, een bekende van mijn ouders. Zijn ‘schatje’ Calamintha moest lopen en ze wist haar race nog te winnen ook. We mochten mee op de foto en dat was voor mij een hele belevenis met al dat publiek. Daarna heeft Leo ons nog meegenomen naar het stalterrein en daar vroeg hij of het mij leuk zou lijken om eens op de trainingsstal van Calamintha te komen kijken. Ik heb een ochtendje meegedraaid en was verkocht. Toen ik later ontdekte dat er ook montékoersen bestonden wist ik meteen dat ik dat ook wilde leren.” 

Rob en Jan

Via Leo Haak kwam Bembi bij Rob de Vlieger terecht, maar haar stage voor school doorloopt ze elders aan de Spieringweg in Zwaanshoek.

“Ik ben inderdaad verbonden aan twee stallen. Bij Rob de Vlieger ben ik altijd welkom. Ik werk er twee dagen in de maand, maar in mijn vrije tijd ga ik graag mee naar het strand of naar de koers. Bij Jan van Dooyeweerd loop ik twee a drie dagen in de week stage. Ik doe een opleiding ‘paardenhouderij’ op het Vonk College in Alkmaar. Ik rij bij stal van Dooyeweerd vooral veel paarden onder het zadel, maar ook met Jan ga ik regelmatig mee naar de koersbanen. Het is mega spannend als mijn ‘favorietjes’ moeten lopen. Uiteraard zijn alle paarden mij lief, maar met Jewelle of Jane en Iron Love heb ik een speciale band. Met die eerste kun je alles doen en ook Iron Love heeft geen kwaad bot in zijn lichaam. Niet lang geleden kwalificeerde Momento d’Ado op Wolvega en die merrie gedroeg zich echt voorbeeldig, dus ook die is mijn hart aan het veroveren. Op de foto bij dit artikel sta ik trouwens met Jaimy Fox, ook een topper! Met haar heb ik afgereden in Wolvega.”

Bembi en Jaimy

Het leven naast de dravers

“Naast mijn studie heb ik drie eigen rijpaarden waarmee ik graag de Zandvoortse duinen in ga, maar ik span ze ook wel eens voor de wagen. Verder zet ik piercings bij mijn vader in de zaak genaamd Boomink Tattoo’s.”  

De Toekomst

Al met al is Bembi een drukke dame. Valt dat allemaal wel te combineren met een eventuele carrière in de drafsport?

“Ik heb het geluk dat mijn ouders mij enorm steunen in alles wat ik doe en wil. Mijn moeder in het bijzonder stimuleert mij om ergens echt voor te gaan. Zodoende wil ik mij dit jaar volledig op het montérijden storten en krijg ik de vrije hand om van de zomer mijn horizon te verbreden. Ik wil her en der wat snuffelstages gaan lopen waarbij ik mezelf niet beperk tot Nederland. Met name Frankrijk spreekt mij erg aan. Ik overweeg om volgend jaar voor mijn leerling vergunning te gaan en ik houd voorzichtig mijn ogen open voor een eigen draver. Ik heb ook veel steun aan de rest van de familie, alleen oma durft zondag niet te kijken. Ze vindt dat het veel te hard gaat.” 

Drogba Apache

Het bruggetje is gemaakt. Zondag wacht Bembi een groot avontuur. Ze gaat haar allereerste race rijden met de draver Drogba Apache. Haar paard heeft aan ervaring in ieder geval geen gebrek. Drogba heeft immers al aan meer dan 120 wedstrijden meegedaan. Toch zijn er wel twee kleine puntjes van zorg. Drogba heeft nog nooit een zadel op gehad en Drogba kan soms flink het bit oppakken. Bembi is zich daar zeker van bewust.

“Laat ik eerst Leo haak en Elco Korrel bedanken. Leo deed, nadat ik was geslaagd voor mijn examen, een oproep op Facebook en Elco laat gewoon een wildvreemde in een officiële race debuteren met zijn kostbare bezit. Ik zal dan ook niet ontkennen dat ik best zenuwachtig ben, maar dat is meer voor zo’n eerste koers rijden dan voor het paard zelf. Voor hem is dit genre ook nieuw, maar misschien geeft dat wel een verrassingseffect. Ik voel geen druk voor het resultaat, want we behoren zeker niet tot de favorieten. Ik ben vooral heel dankbaar dat ik deze rit heb gekregen en dat ik zoiets unieks mee ga maken.”

Jonge mensen in de sport

Bembi werd gegrepen door een sport die in haar ogen best onbekend is. Om meer mensen van haar generatie enthousiast te maken zijn er volgens haar twee zaken van belang.

“In de eerste plaats zou er volop ingezet moeten worden op sociale media, maar er moet wel heel goed over worden nagedacht waarmee we als draf- en rensport naar buiten treden. Ik ben van mening dat we moeten laten zien dat onze sport heel anders is dan men zou verwachten. Vanuit andere takken van paardensport wordt er niet altijd positief over onze sport gesproken, maar dat is wel de doelgroep. Als ik niet per toeval op de baan in Alkmaar terecht was gekomen, dan had ik nu nog niet geweten wat een geweldig mooie sport dit werkelijk is.” 

Het is wel leuk dat Bembi dit aanstipt op een moment dat er op het Bokt forum een draver enorm populair is geworden. Het regent daar positieve reacties waarin mensen zeggen dat ze niet wisten dat de drafsport zo spannend zou zijn, alsmede dat we ‘dierenwelzijn’ zo hoog in het vaandel hebben staan. In een volgend artikel zullen we daar wat dieper op ingaan.

Rest ons voor nu om Bembi te bedanken en haar heel veel succes te wensen met haar eerste optreden op de Alkmaarse drafbaan.

Bembi met Iron in actie…

… En voor de camera!