Sociale ondernemers gaan voor eerste Derby succes

713

Hoofddorp – Ger Schönhage en zoon Kees (28) zijn nu al geweldig trots op Metta Invicta. De driejarige merrie, die het duo fokte op de plek waar ooit Jan de Leeuw zijn hoogtijdagen vierde, kwalificeerde zich voor de grote Derby die op 25 september wordt verreden op Duindigt.

Sociaal bewogen ondernemers

Ger Schönhage is al jaren een fervent drafsport liefhebber. Meer dan 20 jaar geleden waagde hij zich al aan de fokkerij. Dat avontuur eindigde toen in mineur omdat de verwachtingen niet in lijn konden worden gebracht met de realiteit. Maar de in 1959 geboren Ger Schönhage kan als geen ander relativeren. Zijn bedrijf, een sociale zorg manage – dat plaats biedt aan ruim 50 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische klachten of andere problemen – helpt bij het oplossen van veel grotere vraagstukken. “Of een paard nu wel of geen topper wordt, is vergeleken daarmee natuurlijk volstrekt onbelangrijk.”

De paarden spelen wel een hele belangrijke rol in het leven van de Schönhages (“met dat virus zijn we nu eenmaal besmet”). Maar ook de cliënten van de zorgmanege zijn gek op hen en vice versa. “Onze paarden krijgen zoveel aandacht en liefde hier, dat is ongekend. Volwassenen met problemen, kinderen die het op school niet helemaal kunnen redden of mensen met een beperking, allemaal doen ze hun best voor de paarden, ieder op zijn of haar manier. De paarden voelen dat,” vertelt Ger Schönhage trots.

Familiebedrijf

Een jaar of 8 geleden kwam zoon Kees in het bedrijf. De inmiddels 28-jarige zoon van Ger is misschien wel nog meer bezeten van de edele viervoeters dan zijn vader. Samen hebben ze de fokkerij weer opgepakt. “Mijn vader had dat al eerder gedaan en dat liep zoals gezegd op niets uit.” Goedkoop bleek duurkoop. “Ik heb toen gezegd dat ik het wel wilde maar dan alleen wanneer we het professioneel gingen aanpakken,” zegt Kees hierover. En zo geschiedde. Ze begonnen met één fokmerrie maar inmiddels zijn het er zeven. Al begon ook dit avontuur niet met euforie: het allereerste veulen haalde zijn eerste verjaardag niet en dat was slikken voor de liefhebbers.

Fokken van dravers

Inmiddels hebben vader en zoon, die onder de naam stal Starro opereren, 13 fokproducten gezond en wel op de wereld gezet. De beste? “Ik denk dat Keytowin de beste had kunnen worden,” zegt Kees en vader Ger beaamt dat direct. Hij trainde als tweejarige bij Hugo Langeweg, naar verluidt op het schema van de legendarisch geworden Russel November. De rappe jongeling won de derby voor tweejarigen. Kort daarna kreeg hij veel problemen met zijn gezondheid waardoor een veelbelovende koers carrière hoogst onzeker is geworden. “Dat zou verschrikkelijk jammer zijn, maar we denken met Metta Invicta een nieuwe topper te hebben gefokt,” zegt Kees stellig.

Metta Invicta met Robbin Bot in de kleuren van eigenaar Leendert Gerrits op Duindigt

Metta Invicta, merrie barst van talent

Zowel voor vader Ger als voor zoon Kees wordt de 100e derby op Duindigt voor hen de eerste als fokkers. In Nederland geldt een startbewijs voor de Derby als een bevestiging. Zij hebben immers een van de 16 beste paarden van Nederland weten te fokken. Dat succes kan eigenlijk alleen worden overtroffen door een topklassering in de Derby zelf. Of winnen erin zit voor Metta? “Het zou kunnen,” zegt Kees ietwat terughoudend. “Ze heeft zich goed ontwikkeld en volgens trainer Erwin Bot is ze er klaar voor. In aanloop naar de selectie koers heeft ze niet eens altijd kunnen trainen, ze heeft daardoor echt wat werk gemist maar bleef toch gemakkelijk op de been.” Dan moet er meer in zitten op 25 september hopen de fokkers. Het winnen van de Derby is niet onmogelijk: “Als het een beetje meezit voor Metta kan het zomaar gebeuren.” Op de vraag of de pas 28-jarige fokker dan niet te vroeg heeft gepiekt geeft Kees Schönhage een reactie van een optimistische realist: “Beter vroeg, dan nooit.”

door Marthijs Roorda