Klassieke Derby op Duindigt geweldig geslaagd

958

Duindigt, Wassenaar – Afgelopen zondag werd onder (bijna) ideale omstandigheden de 100e klassieke Derby verreden. Het door kenners omschreven ‘ietwat teleurstellend omlijstend programma’, was misschien een smet, al hadden de bloedstollende Derby finales er niets van te lijden. 

Tweeduizend toeschouwers waren getuige van een prachtige sportmiddag op Duindigt. Het programma dat om 13.30 uur begon, werkte gestaag toe naar de apotheose. Rogier Den Dekker en Ferry Hollander verzorgden de interviews, becommentarieerden de races, gaven tips en verwelkomden enkele gasten in de studio. Topspeaker Nicky de Frene uit België verzorgde het koerscommentaar op een wijze die deed denken aan spektakel van vroegere tijden.

Op misschien een van de laatste zonnige dagen van het jaar toonde de SNDR zich de perfecte gastheer. Het bestuur had een speciale tent, die van alle gemakken was voorzien, geregeld om de fokkers, eigenaren, sponsoren en officials te verwelkomen. Na de opening van de dag door voorzitter Paul Mulder, konden de genodigden onder het genot van een hapje en een drankje de Derby dag beleven. Een geste die beslist werd gewaardeerd door alle aanwezigen.

De gehele ambiance (ondanks de erbarmelijke staat van Duindigt) biedt in ieder geval perspectief voor de toekomst. Wie goed keek zou ook hebben kunnen constateren dat er een groot aantal jonge mensen de moeite had genomen om het spektakel live bij te wonen. De paardensport – mits deze goed onder de aandacht kan worden gebracht – heeft dan ook nog volop kansen om ook in de toekomst een nieuw publiek te bereiken. De grote Derby finale zelf, die zenuwslopend mag worden genoemd, heeft daar ongetwijfeld ook aan bijgedragen.

Outsider wint 

Waar in de afgelopen weken door de meeste kenners Magnum de L’Iton als zekere winnaar werd getipt, liep het op de grote dag zelf toch helemaal anders. In de belangrijkste race van het jaar over 2600 meter was het uiteindelijk Hugo Langeweg senior die zegevierend de finish passeerde. Hij flikte daarmee opnieuw het kunstje. De naam Langeweg staat na zondag voor de 14de keer op de roemruchte erelijst. Het leverde de eigenaren van Max een eerste prijs van maar liefst € 39.000 op.

Met 9 tegen 1 stuurde Langeweg senior Max Occagnes, die geen makkelijk parcours kreeg, naar de overwinning. Daar hadden vooraf maar weinig mensen rekening mee durven te houden. Langeweg was achteraf meer dan tevreden over de ongelofelijke overwinning, vooral omdat hij de eigenaren van Max een onvergetelijke dag had weten te bezorgen. “Een echte teamprestatie,” zei de nog geschorste Langeweg junior voor de camera’s in gesprek met interviewer Ferry Hollander. Junior had niet zelf mogen rijden in de koers, maar had wel de warming-up van Max op de drafbaan verzorgd. Het is nog niet bekend of de SNDR Langeweg junior hiervoor een sanctie zal opleggen.

Nationaal kampioen faalt niet

De derby voor merries werd een prooi voor Jaap van Rijn. Hij won de spannende strijd met Malou Vredebest. Een geweldige opsteker voor team Engwerda dat een wisselvallig seizoen kent. John Dekker werd tot ieders verrassing heel knap tweede door pas in de laatste rechte lijn met Marjan Black toe te slaan met een fantastische eindsprint. Marjan Black stond met 60 tegen 1 op het bord en droeg met haar tweede plaats bij aan een fantastische trio uitbetaling van € 658,20. De jonge Danny Den Dubbelden completeerde het prachtige winnaarstrio met Mireije Charisma.

Uitstekende wedomzet voor totalisator

Al met al mag De klassieke Derby dag een groot succes worden genoemd. De wedomzet oversteeg de 100.000 euro waarvan de helft zelfs op de baan zelf werd gespeeld. Een gegeven dat vooraf was gegaan door de soms lange wachtrijen voor de toto-loketten. Wedorganisatie Zeturf kon zich de laatste keer wanneer dat het geval was geweest niet een twee drie herinneren.