Goede Doelen draver Fado staat er meteen weer

70

Victoriapark Wolvega – Vandaag kwam Stâl Boppeslach met draver Fado, na een afwezigheid van maanden, voor het eerst weer aan de start. Vorig jaar verdiende de draver onder leiding van trainer Aonne de Wrede 20.000 euro voor Sportstichting Dol fijn. In 2022 zet de Stâl zich in voor de Ronald Mc Donald Hoeve in Beetsterzwaag – een stichting die het voor gezinnen met een zorgintensief kind mogelijk maakt om (aangepast) te genieten van een korte vakantie.

De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Ook omdat Fado deze week volop in het nieuws was nadat Omrop Fryslan hem en zijn trainer, ‘hynsterdokter’, Aonne de Wrede, had bezocht en daar een reportage van had gemaakt.

John Dekker deelde race goed in

In de Prix Etonnant die om 12.35 uur van start ging, stuitte Fado op 8 sterke tegenstanders. Met startnummer 4 kwam Fado snel weg. Dekker lag meteen in een goede positie met Fado en na de eerste bocht nam hij de koppositie over. De race over 2100 meter vergde behoorlijk wat inspanning maar mede door de eindeloze trainingsuren van afgelopen maanden, gaf Fado geen kick. In de slotronde kwam het spel op de wagen. Na de laatst bocht leek het nog even spannend te worden maar John Dekker wist dat Fado nog genoeg energie in de tank had, versnelde nog één keer, en won zijn eerste race heel sterk.

Ronald McDonald Hoeve

Voor het bestuur van de Ronald McDonald Hoeve was het ontzettend spannend. Zij konden de race volgen via livestream van ZEturf.nl. Bestuurslid Marc Stallinga had ervan genoten. “Wat een geweldige race en wat een klassepaard is Fado. We hadden hier vooraf niet op durven rekenen. Echt fantastisch.”  De eerste prijs van € 2.250 komt uitstekend van pas omdat de stichting met name afhankelijk is van donateurs om hun belangrijke werk voort te kunnen zetten in Beetsterzwaag.

Op niveau

Trainer Aonne de Wrede had vooraf het vertrouwen uitgesproken in zijn pupil. “Hij is beter en sterker dan vorig jaar,” durfde de ervaren professional, die in zijn leven al duizenden paarden trainde, te stellen. Hij is samen met zijn assistent Vera Akkerman al sinds februari opnieuw met Fado aan de slag gegaan. “Ik wilde hem weer geleidelijk op niveau brengen. Paarden hebben echt tijd nodig om fit te worden en in het ritme te komen. Die tijd moet je ze gunnen.”