‘Oude rot’ Cees Kamminga wint Gouden Zweep

440

Duindigt – Op de Wassenaarse renbaan Duindigt was de spanning afgelopen zondag om te snijden. De traditionele Gouden Zweep stond op het programma. Een prachtige race met veel historie waar er voor de winnaar een mooie som prijzengeld en een definitieve en eervolle plaats in de geschiedenisboeken lag te wachten.

Veel kwaliteit achter de startauto

Acht ervaren deelnemers bonden de strijd met elkaar aan in de race die over 2600 meter zou gaan. Frans van de Blonk was een van de favorieten met zijn Durk M Boko, het paard won de titel al driemaal. Ook Karola van Eelke Kruis uit Ter Band had volop kansen. De meeste mensen hadden hun geld gezet op Kosmos Renka die met kampioensrijder Jaap van Rijn op jacht ging en op nationaal kampioen Paul Hagoort uit Oldetrijne die ook zijn zinnen had gezet op de hoofdprijs.

Kamminga de beste

Maar zij kwamen er allemaal niet aan te pas. Het was uiteindelijk de ervaren Cees Kamminga uit Heerenveen die als absolute outsider de spannende race wist te winnen. Hij had met Kimberly’s Wish een perfect strijdplan uitgedokterd en verzekerde zich van een goede uitgangspositie toen het erop aankwam. Met de finish in het vizier vroeg hij Kimberly’s Wish om een laatste krachtinspanning. Durk M Boko probeerde het nog wel maar kwam te laat om Cees Kamminga van de winst af te houden. Voor Camminga was het zijn derde: 30 jaar geleden won hij  ‘De Zweep’ voor het eerst, toen was Kamminga met Edycair S supercrack Yzeren Hein de baas.

Wedomzet

Het overige programma op Duindigt was meer dan interessant geweest en dat leidde ertoe dat het grote publiek de Nederlandse wedomzet naar bijna 80.000 euro wist te brengen.