Joëlle Kleijweg hoopt op fantastische zondag in Alkmaar

614

Joëlle Kleijweg heeft er nu al zin. Het open Nederlands kampioenschap monté in Alkmaar. Zondag komt de pas 20-jarige studente uit Rotterdam aan de start met Gently Boko.

“Ik ben niet zenuwachtig voor de race van zondag.” Joëlle is stellig. Ze ziet zichzelf niet als de grote favoriet voor de winst. “Gezonde wedstrijdspanning heb ik wel, maar dat is alleen maar leuk. Er komen zondag veel mensen naar Alkmaar, dat maakt het ook voor de rijdsters bijzonder,” zegt ze.

Joëlle is een echt ‘paardenkind’. Ze kent Duindigt als haar eigen broekzak. Haar zus heeft een eigen draver die ze daar soms traint en twee keer in de week doet ze dat met de paarden van Carel Rodenrijs. Op Duindigt kwam ze al vanaf haar eerste levensjaren en woont er met haar ouders nog geen 5 minuten vandaan. Woonde is het eigenlijk. De geboren en getogen Haagse jockey woont sinds kort dertig kilometer verderop in Rotterdam. Ze studeert daar aan de Erasmus Universiteit Pedagogische wetenschappen en zit in haar eerste jaar.

“Het is flink aanpoten en het kost me veel energie, ik heb dan ook nu iets minder tijd voor de paarden.” Dat vind ze wel jammer maar geen tranen met tuiten daarover. Joëlle weet heel goed wat ze wil: “de paarden zijn mijn lust en mijn leven maar ik wil mijn diploma halen, anders heb ik niets om op terug te kunnen vallen.” Het is dan ook stiekem haar droom om professional te worden en het te proberen in de paardensport. Al beseft ze heel goed dat geld verdienen in deze branche geen vanzelfsprekendheid is. “Een diploma komt me in dat geval goed van pas.”

Monté rijden

Ze heeft er inmiddels 30 koersen op zitten en wist zelfs al eens te winnen. “Het is niet makkelijk en het is echt heel anders dan ‘gewoon’ paard rijden,” iets wat ze ook graag doet. Ze wil zoveel mogelijk rijden om beter te worden en ervaring op te doen en daar helpen de koersdagen ook bij. “De Nederlandse jockey’s gaan sportief met elkaar om, en met Sytske de Vries heb ik bijvoorbeeld heel goed contact, maar in de koers is het toch echt ieder voor zich hoor,” zegt ze.

Monté koersen zijn toch wat onder belicht in Nederland denkt Joëlle: “dat heeft misschien ook te maken met het feit dat er alleen pony koersen met sulky voor kinderen zijn. Ook kan de sport nog beter onder de aandacht worden gebracht zoals zondag in Alkmaar gebeurt. “Ik weet dat iedereen ernaar uitkijkt en ontzettend veel zin heeft om in die race te rijden, dat heb ik zelf ook heel sterk.” Hoe dat komt? “We merken dit jaar al dat er meer aandacht is voor de monté, en net als de mannen in de sulky vinden wij het ook het leukst om in een groot deelnemersveld voor volle tribunes te rijden.”

Niveau verschil

De monté wordt soms verweten dat het niveau verschil in de koersen soms levensgroot is. De winnaar komt nogal eens met een straatlengte voorsprong over de finish waardoor het spanningselement ontbreekt. Wat vindt Joëlle van deze kritiek? “Ik ontken niet dat dat eigenlijk te vaak voorkomt, maar het is ergens ook niet vreemd. Om de monté koersen door te laten gaan is de uitschrijving vaak heel ruim. Dan lopen paarden die 1.000 euro hebben gewonnen soms tegen paarden die al 15.000 euro achter hun naam hebben. En omdat dat gebeurt denk ik dat veel trainers van dravers dan juist niet voor de monté kiezen. Het monté paardenbestand kan dan niet groeien  en daarom moet er vervolgens alsnog ruim worden uitgeschreven om voldoende starters te krijgen.”

Dat klinkt logisch en lijkt op een vicieuze cirkel. Om die te doorbreken zullen alle partijen met elkaar in gesprek moeten en elkaar moeten vinden. De jockey’s zelf hebben daarin ook een rol denkt Joëlle: “wij moeten de sport goed verkopen en deze nog meer promoten met elkaar. Ik denk dat ik voor alle meiden spreek die monté rijden wanneer ik zeg dat wij daar echt ons stinkende best voor willen doen.”

Open Nederlands kampioenschap monté Alkmaar

Aanstaande zondag is een uitgelezen moment om de monté sport onder de aandacht te brengen. De 14 deelnemers die voor de titel gaan, kunnen de harten van het publiek veroveren door er een zenuwslopende race over 2400 meter van te maken. Joëlle is een van die deelnemers. Zij droomt met Gently Boko, de 9-jarige merrie met wie ze de baan in komt, stiekem over een geweldig scenario. Tegelijkertijd is ze realistisch: “Het wordt gewoon een hele lastige race, er starten echt hele goede paarden. Tegen sommige van die paarden heb ik al eens gereden met Gently, met wisselend succes, maar ik heb ze nog niet kunnen verslaan.” Toch is er misschien wel iets moois mogelijk want Gently Boko doet het goed, is trouw én kan echt snel beginnen. Alleen dat kan Johnny be Goode ook, hij is dan ook in de ogen van Joëlle de grote favoriet. “Susan Wiedijk rijdt ook nog eens heel goed, In Hilversum kon ik hen niet kloppen en werd ik tweede. In Emmeloord kon ik ze echt niet bijhouden, maar lag ik onderweg wel op de tweede plaats.”

Johnny be Goode heeft echter nog geen monté race gelopen op Alkmaar en naast hem starten er nog een aantal grote kanshebbers. “Ook de Buitenlandse deelneemsters moet je niet onderschatten, waarschuwt ze. “Het wordt waarschijnlijk een hele spannende en onvoorspelbare race. Ik hoop op een fantastische dag zondag, en ga met Gently Boko ontzettend m’n best doen, want winnen, ook al is de kans klein, is toch het mooiste wat er is.”