Etonnant c’est Grandiose

529

Caen – Voor de Nederlandse toptrainer Richard Westerink, gevestigd in Frankrijk, stond er voor zijn paard Etonnant een prachtige race op het programma in Caen: Prix des Ducs de Normandie.

Sterke concurrentie

De traditionele race over 2450 meter ‘corde à droite’ kende een meer dan sterk deelnemersveld waarvan Cleangame met J.M. Bazire aan de leidsels misschien wel de gevaarlijkste was. Het te verdienen prijzengeld was, zoals we van de Fransen gewend zijn, meer dan fantastisch omdat de race met 150.000 euro was gedoteerd en de winnaar na minder dan drie minuten koers 67 mille zou mogen bijschrijven.

Voorbereiding

Richard Westerink had vooraf aangegeven dat deze race de laatste in de voorbereiding was voordat hij met Etonnant zou vertrekken naar Zweden. Daar moet het aan het einde van de maand gebeuren in de Elitloppet. Het officieuze wereldkampioenschap sprint voor de beste paarden ter wereld.  Eeuwige roem voor het paard dat deze prestigieuze titel weet te winnen. Saillant is dat de vader van Etonnant, de legendarisch geworden Timoko, de titel al twee keer onder leiding van Westerink heeft gewonnen.

Ongelofelijke prestatie(s)

Reden te over om in de Prix des Ducs de Normandie in Caen niet alles te riskeren. Alleen trok Etonnant zich er niets van aan. Hij liep mét de ijzers er nog onder en ogenschijnlijk eenvoudig als een grootvorst als eerste over de finish. Dat deed hij in een tijd van 1.11,6. Een geweldige prestatie die ook het Franse journaille niet was ontgaan:

“Etonnant overklast zijn tegenstanders van begin tot eind en legt een uitstekend fundament voor de Elitloppet die aan het einde van de maand op het Zweedse Solvalla wordt verreden.”

Etonnant doet zijn naam die, vertaald uit het Frans letterlijk ‘verbazingwekkend’ betekent meer dan eer aan. De hengst voegde dit jaar al 320.000 euro aan prijzengeld toe aan zijn totale winsom die nu bijna 1.3 miljoen euro bedraagt.

foto: LeTrot