Sahara Jaeburn gezien?

634

Vincennes

Afgelopen vrijdag zorgde Dominik Locqueneux met zijn nieuwe aanwinst Sahara Jaeburn voor een geweldige verrassing! Daarbij hebben we het nog niet eens zozeer over de hoge winnend uitbetaling bij ZEturf, maar meer over de manier waarop de zege tot stand kwam en het verhaal erachter. De Belgische stielman had op basis van hetgeen zijn paard thuis toonde zeker ambities, maar deze uitkomst was ook voor hem boven verwachting.

“Ik was niet zo heel blij met nummer negen achter de auto, maar besloot om toch maar weg te rijden. We moesten de eerste 750 meter vol in de aanval op een voetje van 1.05 en vanuit de laatste bocht gooide hij er nog een soortgelijke versnelling tegenaan. Na de finish wilde hij zich amper terug laten nemen en zette hij, met mijn toestemming, nog een klein stukje de tanden op elkaar. Hij had bijna een half jaar niet gelopen en wint met het nodige achter de hand in 1.10,1! Ik wist dat hij goed was, want ik werkte hem thuis twee keer 2.000 meter op mijn baantje van 800 meter. De eerste keer deed hij het spelenderwijs in 17 en de tweede keer in 16. Ter illustratie kan ik zeggen dat ik Jade du Touchyvon medio februari werkte in 1.25 op mijn baan en zij won toen in 15,8.” 

Vorige trainers

Toch gingen niet de minste trainers aan Dominik vooraf. Sahara Jaeburn was in Finland voor trainer Timo Nurmos een absolute jaargangstopper, die met veel vertoon van macht een serie van de Derby wist te winnen. Eind 2021 verhuisde het paard naar Philippe Allaire en waren de verwachtingen hooggespannen. Behoudens een overwinning op Cholet en enkele nette klasseringen bracht hij toch niet helemaal wat er van hem verwacht werd. Toen Allaire uitgestudeerd was adviseerde hij de eigenaar om het paard naar Thierry Duvaldestin te brengen. Die laatste had het binnen een paar weken al bekeken, waarna diezelfde eigenaar medio januari contact zocht met Dominik.

“Hij belde mij op en ik had er wel oren naar. Het paard komt uit een hele zware competitie en heeft verder een mooie leeftijd en dito winsom. Ik merkte wel al vrij snel dat je hem een beetje in de gaten moet houden. Hij wekt soms de indruk dat hij een tikje uit zou kunnen delen. Op zulke stallen staan meerdere paarden van het kaliber Sahara Jaeburn en nog wel beter ook. Bij een schifting komt zo’n type paard wellicht eerder in aanmerking. Ik stond zelf op dat moment ook vol, dus is hij eerst lekker even het land in gegaan.”

Het geheim

Maar wat was dan de sleutel tot dit opmerkelijke succes?

Dat vind ik moeilijk om te zeggen, maar als zoon van Ready Cash heeft hij natuurlijk veel bloed en dan denk ik dat je mentaal meer kunt bereiken dan fysiek. Ik denk dat hij bij zijn vorige trainers mee is gegaan in het systeem en dat betekent heel hard werken. Ik ga met dit soort paarden in het werk juist niet tot het uiterste. Hij heeft al techniek, snelheid en uithoudingsvermogen. Ik wil hem vooral blij en tevreden houden.”

Wat nu?

Na zo’n overwinning zou je kunnen gaan denken aan het grote werk of wellicht een Sweden Cup die aanstaande is…

“Hij moet eerst maar eens twee goede koersen achter elkaar lopen en hier in Frankrijk zijn er eigenlijk alleen maar grote koersen, zeker qua prijzengeld. Mijn gevoel zegt bovendien dat hij op een baan als Vincennes het beste tot zijn recht komt. Ik heb daar op 17 mei een koers op het oog, maar dat is er wel eentje met bandenstart. Zoals ik het heb kunnen beoordelen op video vindt hij dat niet zo heel erg leuk, dus ik hou nog wel een kleine slag om de arm.” 

De koers

Sahara Jaeburn, te licht bevonden door de grote trainers, kreeg onder Dominik Locqueneux afgelopen vrijdag een enorme opleving. Nieuwsgierig geworden hoe dat ging? Klik dan hier en kijk de race terug.