Himeros du Goutier, een droom van een paard

1054

Al enkele weken is de draver Himeros du Goutier een sensatie op de baan van Mons. Guido Laureys, trainer van de atleet, vertelt het verhaal achter deze Love You zoon.

Love You
Een goed paard krijgen is ook een beetje geluk hebben. Wel, met Himeros du Goutier is dat de ervaren Belgische toptrainer Guido Laureys erg gegund.
“Samen met Luc Moors en zijn gezin waren we op vakantie in Tenerife. Toen we aan het zwembad de resultaten van de Arqana veiling voor jaarlingen bekeken, viel het oog van Luc op een Love You zoon die niet op de veiling niet was verkocht. Zoals gebruikelijk stond er achter zijn naam “faites un offer” (doe een bod). Ik geef toe, we hadden al iets gedronken toen we diezelfde middag de stoute schoenen aantrokken en een bod deden van 7500 euro. Ondanks de goede stemming was het geen schot in het wilde weg. De bloedlijnen van Himeros waren veelbelovend. Zijn vader, Love You, hoeven we niet voor te stellen. Zijn moeder, Bamba des Jacquets, was een jonge merrie (5jaar) toen ze in de fokkerij ging, nadat ze op koersbanen tot een winstsom van 30.365 euro was gekomen. Bovendien was ze een Sam Bourbon dochter, het is algemeen bekend dat die hengst als “père de mère” zijn strepen had verdiend. En, Himeros du Goutier was haar eerste veulen, allemaal pluspunten,” vertelt Guido enthousiast.
Enkele dagen later werd zijn bod aanvaard. Inclusief bijkomende kosten moest er 9560,00 euro betaald worden voor de topdraver in spe. Een koopje, zo zou later blijken.

Samenwerken
Guido vertelt: “Met Luc Moors is het geweldig samen werken, we kennen elkaar al jaren. Onze werkrelatie is uitgegroeid tot een hechte vriendschap. Samen hebben we met paarden als Berlusconi en Champion Brookie al een mooi parcours afgelegd. Dat geeft veel vertrouwen en we daar beiden veel plezier aan beleefd.”

“Nadat Himeros du Goutier naar zijn nieuwe maestro kwam bleek hij een gemakkelijk paard om mee te werken. “Het leek alsof hij alles al wist. Het is voor mij pure ontspanning om met hem op pad te gaan. Ik probeer hem steeds op het einde van de dag te werken, hij is een genot om voor de kar te hebben. Himeros is een koud paard, eerder lui, maar vergis je niet, het is alsof hij weet wanneer het om de knikkers gaat. Dan is hij zo gefocust en intens met zijn werk bezig. Ik heb in mijn loopbaan mogen werken met paarden als César Lucie D, Eva Drossaert en een Keystone Beaufort, om er enkele te noemen en ik durf stellen dat Himeros du Goutier de enige is die ik met die absolute toppers durf te vergelijken.”

In alle rust naar de top 
“Luc en ik hebben ervoor gekozen om het paard rustig te brengen. Alhoewel we hem op 2-jarige leeftijd al konden kwalificeren, hebben we bewust gewacht tot in juni toen hij al 3 jaar was. De kwalificatie in Le Croisé-La Roche was een formaliteit en hij liep de 2000 meter helemaal alleen in een fantastische tijd van 1’15”5. Medio september maakte hij zijn competitiedebuut op diezelfde baan in Frankrijk. Na een moeilijk parcours in de buik van het peloton, werd hij vierde in 1’18”3 over 2850 m. Daar waren we bijzonder tevreden over.”

Startproblemen in Frankrijk
In het Franse drafwalhalla is het moeilijk om met een kleine winstsom aan bod te komen. Na zijn knappe debuut werd hij drie koersen achter elkaar geëlimineerd (niettegenstaande aangifte van 2 bons) en kon hij niet starten. Het was een noodzaak dat we Frankrijk even voor bekeken hielden en ons gingen richten op het winterkampioenschap in Mons, zegt Guido. “De baan ligt op slechts 20 km van mijn woonplaats, hierdoor worden uren transport vermeden. De piste biedt ons een uitgelezen kans om onze paarden te doen evolueren. In november deden we een inloopkoers in Kuurne, we wonnen gemakkelijk in 1’16”9 (2300m-autostart). Ik had met startnummer 1 geen goede plaats achter de auto.  Ik zei tegen collega Vergaerde, die naast mij startte, ‘Pas op, neem wat afstand want ik ga niet mee zijn aan de start.’

“Ik volgde de auto, vertrok met hem en Himeros du Goutier won als driejarige tegen de oudere paarden met 12 lengten voorsprong!”

Perspectief in België
Himeros du Goutier zal ook zijn volgende 5 koersen in Mons op indrukwekkende wijze winnen en met de nakende TF (trotteur Français) finales in Mons op 23 februari zal hij zeker de te kloppen favoriet zijn. Guido heeft genoeg ervaring om zijn paard in te schatten, hij is heel eerlijk als hij zegt “Ik weet niet waar zijn limieten liggen, op dit ogenblik beleven we een droom met hem. Luc Moors heeft al aanbiedingen gehad, maar op dit moment wil hij er niet aan denken om het paard van de hand te doen,” vertrouwt Guido ons toe. De ervaren trainer is erg gelukkig met deze kanjer in zijn stal. “Het is niet meer zo als vroeger, de drafsport in België heeft een enorme evolutie ondergaan.” Een understatement, want ook Guido heeft zich moeten aanpassen. Met de komst van de Nederlanders naar Mons is er veel veranderd. De tijden zijn fel verbeterd evenals de bloedlijnen. Bij een doorsnee koers in Mons staat hij soms versteld over de paarden en dan vooral de bloedlijnen die er aan de start komen. “De periode dat wij in België met minderwaardige hengsten fokten is verleden tijd. Bij ons op training, zijn meerdere eigenaars geassocieerd die investeren in producten van Nuncio, Trixton e.a. Die paardenliefhebbers zijn van mening dat in de hedendaagse sport ‘goed bloed’ de enige weg is naar succes.

We kijken samen met Guido en zijn entourage uit naar de verdere loopbaan van Himeros du Goutier en wensen hen veel succes toe.

Met speciale dank aan Stijn Verhaegen gastauteur van dit artikel.