Derde editie ‘KUB Koercheval’ was een schot in de roos

793

Veel publiek

Meer dan 3.000 mensen hebben gisteren een geweldige dag beleefd op de Gaverbeekhippodroom van de stad Waregem. Onder het genot van een hapje en een drankje maakten ook veel nieuwe bezoekers kennis met de ‘Sport of Kings.’ We hebben het dan over de gasten van het evenement ‘KUB Koercheval.’ Deze samenwerking is natuurlijk een slimme zet van zowel de organisatoren van het evenement, alsmede van het bestuur van Waregem Draaft. De hippodroom verwelkomt nieuw publiek en het evenement biedt haar gasten een spannende activiteit. Het mes sneed op een prachtige manier aan twee kanten.

Draf- en rensport

Wat Waregem redelijk uniek maakt is de combinatie van draf- en rensport, waardoor je die twee ‘werelden’ maar alvast in huis hebt. Voeg daar de ‘minitrotters’ en de ‘duosulky-koersen’ aan toe en je creëert het maximale aan ‘points of interest.’ Opa en oma komen naar hun kleinkind kijken, het hele voetbalelftal van de keeper op de duosulky komt hem aanmoedigen of uitlachen, de jockey die een grote favoriet rijdt nodigt zijn vrienden en familie uit en ook de draver van het plaatselijke café komt in actie. Vier verschillende werelden, maar allemaal hebben ze een topdag, want het is weer gezellig op de koers en alleen zo kan de sport weer in de lift komen. Kijk naar wat er in de Alkmaar ZEturf Arena gebeurt, maar zeker ook naar de zomermeetings van Oostende.

Prachtige sport

Sportief gezien viel er ook genoeg te genieten en bleven incidenten gelukkig uit. Hanna Huygens stelde met Reality Mom een hele interessante debutant van niemand minder dan Alain Roussel voor. Ze wonnen het openingsnummer met overmacht.

Later op de dag sloeg Jo Corbanie toe met een andere ‘Mom.’ Mysterious Mom werd paard van het jaar 2022 in Waregem en leek deze namiddag beter dan ooit. Corbanie reed de ereronde voor het uitzinnige publiek samen met zijn zoontje. De kleine man had in ieder geval de dag van zijn leven en zal, door dit soort momenten, zijn vader vroeg of laat wel op gaan volgen.

Reinardo

Een finaleticket voor de Bingoal St. Leger, die verreden wordt tijdens Waregem Koerse, werd veiliggesteld door Reinardo en Kobe Vanderbeke. De meest succesvolle jockey van het Waregem seizoen 2022 kreeg daarmee het publiek op de banken. Het paard wordt getraind door Luc Lannoo, die zowel dravers als volbloeds in zijn stallen heeft staan. Dat komt niet heel vaak voor, maar je zou je af kunnen vragen waarom eigenlijk niet. Terugkomend op het hele ‘sociale media’ verhaal… Kobe en uw scribent zijn vrienden op Facebook en dus is een korte reactie snel gescoord. Ik informeerde naar Reinardo en vroeg of voor Kobe zelf de victorie ooit op Duindigt begonnen was…

“Ik had voor mijn overwinning met Laciredeski op Duindigt één keer eerder in eigen land gewonnen, maar die tweede zege daar was wel heel speciaal. Reinardo is ook speciaal, het is mijn beste maatje, die ik ook altijd zelf train. Deze overwinning voelt extra goed, omdat hij van heel ver is gekomen. Er is lang geleden iets fout gedaan bij zijn castratie en daar kwamen we pas na jaren op een pijnlijke manier achter. Het paard testte positief op een te hoge hormoonwaarde voor een ruin en toen bleek ineens dat er toch nog één bal aanwezig was. Tijdens zijn schorsing hebben we hem laten opereren en heeft hij even stilgestaan. Daarna wilde hij een tijdje conditioneel niet meer de oude worden. Het heeft hem een jaar aan de kant gehouden tot zijn rentree op Mons. Daarna begon hij zich weer goed te voelen met een vierde plaats in Frankrijk als gevolg. We hadden dus verwachtingen van deze koers op Waregem en hij stelde ons niet teleur. Ik hoop natuurlijk dat we starten in de St. Leger en dat ik hem mag rijden, maar Luc is ook op Frankrijk gericht, dus ik kan daar echt nog niks over zeggen.” 

Kobe en Reinardo zijn precies op tijd binnen. (Foto Guy Tratsaert)

Next chapter(s)

De kop is eraf, maar de maand mei blijft uitermate spannend voor Waregem Draaft. Van de koersdagen op 7 en 23 mei wordt veel verwacht. Er wordt zelfs gefluisterd dat op de 23ste mannen als Nivard, Bazire, Locqueneux, Martens, Ouvrie, Gelormini en heel misschien zelfs Björn Goop hun kunsten komen vertonen voor een heuse interland! Hoogtepunt van deze dag is het met 10.000 euro gedoteerde ‘Stayerscriterium.’ Maar om daarvoor nou de meeting van 7 mei het predikaat ‘stilte voor de storm’ mee te geven, dat zou verre van correct zijn. Die dag staat in het teken van de veeartsen en behoort tot de vijf absolute hoogtepunten van het seizoen. Die meeting gaat van start om 14 uur. Als u nieuwsgierig bent geworden volg Waregem Draaft dan even op Facebook en Instagram en u wordt volledig op de hoogte gehouden.

Verbeterpunten

Naar goed Nederlands gebruik moet er toch wat te mopperen zijn, al valt dat in dit geval niet mee. Echter, voor de thuisblijvers is het volgen van de livestream een beetje saai. Je hebt een race, daarna een sobere huldiging en vervolgens wordt de camera op de finishpaal gericht en gebeurt er circa 25 minuten niets meer. Daar moet meer uit te halen zijn. Als er geen budget is voor een interviewer of een liveshow, neem dan op z’n minst de opwarmers in beeld en wissel dat eens af met shots van het publiek. Even met de pet rond bij mannen als Lieven De Groote, Yannick Desmet, Kenneth De Poorter, Hugo Buyl of Piet Van Pollaert en het is geregeld. Een interviewer die een sponsor laat bevestigen dat hij volgend jaar weer meedoet betaalt zichzelf bovendien altijd terug. Maar al met al was het een topdag die smaakt naar meer. De echte liefhebbers hoeven gelukkig niet lang te wachten, want het is alweer bijna 7 mei!