Miljoen dollar op het spel voor Richard Westerink in New York

825

New York, – Richard Westerink’s Etonnant, die eerder dit jaar de Elitloppet won, lootte startnummer 7 voor de MGM Yonkers International Trot van $ 1 miljoen op zaterdag. Etonnant is een van de favorieten in deze fantastische race die gehouden wordt op Yonkers Raceway om 20:30 uur Nederlandse tijd.

De race wordt gereden over een afstand van 2.000 meter. De paarden met startnummer 9 en 10 starten in het tweede gelid. De loting voor het evenement vond afgelopen dinsdag plaats in de prestigieuze Harvard Club in het centrum van Manhattan.

Etonnant in Internationaal veld

Etonnant, de zoon superdraver Timoko (die als tweede eindigde in de editie van 2015) wordt weer gereden door Anthony Barrier voor eigenaar en trainer Richard Westerink. De 8-jarige Franse crack won 20 van zijn 81 races en verdiende al meer dan € 2.000.000 in zijn koerscarrière.

Meest recentelijk won Etonnant in Vincennes op 10 september de Prix D’Ete over 2.700 meter. Richard Westerink mocht toen weer € 90.000 bijschrijven aan de toch al indrukwekkende winsom van zijn oogappel waarmee hij dit jaar ook de Elitloppet won in Zweden. Documentairemaker Thom Verheul volgde Westerink en Etonnant een jaar lang en was erbij toen team Westerink het onmogelijke presteerde op Solvalla. De documentaire is af en premiere is binnen afzienbare tijd.

“Ik voel me goed”, zei Westerink. “Het paard is goed. We zullen zien of hij hier de bochten goed door kan komen. Over een paar dagen weten we het. Westerink denkt dat Etonnant veel kracht heeft en sterk oogt. Driedik over de baan lijkt dan ook geen enkele probleem.

Concurrentie bestaat uit cracks

Het door Ake Svanstedt getrainde duo, de Deense Ecurie D en de Amerikaanse Back Of The Neck, starten naast elkaar met startnummer 5 en 6. Ecurie D won dit jaar de Arthur J. Cutler Memorial won en vorig jaar de Breeders Crown Open Trot. Svanstedt stapt zelf op de sulky achter Ecurie D.

Back Of The Neck heeft dit seizoen twee van de vijf starts gewonnen, met overwinningen in de Maple Leaf Trot en de Dayton Trotting Derby.

“De loting kon beter, maar het kon ook slechter, dus ik ben blij”, zei Svanstedt, die in 2016 de International Trot won met Resolve. “Ik denk dat we twee goede paarden hebben. Natuurlijk komt het neer op een goede positie kunnen afdwingen.”

Zacon Gio, die in 2019 de meest recente International Trot won, is terug om zijn titel te verdedigen nadat het evenement twee keer niet door kon gaan vanwege de pandemie.

Startlijst

1. Tycoon Conway Hall, Kasper Foget, Flemming Jensen
2. Lovedbythemasses, Todd McCarthy, Jeff Cullipher
3. Cokstile, Vincenzo Dell’Annunziata, Mattia Orlando
4. Stoletheshow, Frode Hamre, Frode Hamre
5. Ecurie D, Ake Svanstedt, Ake Svanstedt
6. Back Of The Neck, Tim Tetrick, Ake Svanstedt
7. Etonnant, Anthony Barrier, Richard Westerink
8. It’s Academic, David Miller, Ron Burke
9. Kennedy, Jason Bartlett, Erik Bondo
10. Zacon Gio, Roberto Vecchione, Holger Ehlert

De met $ 1 miljoen gedoteerde MGM Yonkers International Trot (race zeven) staat voor aankomende zaterdag gepland en begint om 15.00 uur (plaatselijke tijd). Voor de Nederlandse fans is de race live te volgen via Zeturf.nl om 20.30 uur.