Kletsnatte sprint finale in Alkmaar kent zinderend slot

386

Alkmaar Zeturf Arena – Het beloofde een fantastische sportmiddag te worden in de Alkmaar Zeturf Arena. Ruim 80 paarden, verdeeld over 9 races, verschenen aan de start. De traditionele Pinkster meeting zorgde voor een meer dan uitverkocht baanrestaurant maar het grote publiek had moeite met de slechte weersomstandigheden. De kletsnatte baan zorgde wel voor spectaculaire races met verrassende winnaars.

Het baanbestuur had een aantal toonaangevende races uitgeschreven voor de drafsport professionals en ook de amateurrijders konden vandaag opnieuw punten vergaren voor het seizoen klassement. Dat deed Willem Brouwer met zijn paard Levi Europoort dan ook. In de door Tim Woudstra gesponsorde race leidde Brouwer van start tot finish. In herfstachtige omstandigheden bleef hij Samantha Stolker voor met Cassidy Byd die, verrassend en heel knap, tweede werd.

Nationale sprinttitel

Natuurlijk waren alle ogen gericht op de finale waarin de Nationale sprinttitel op het spel stond. Noord-Hollander Rob de Vlieger leek samen met Tom Kooijman de beste papieren te hebben om de prestigieuze titel te winnen. Het leek er heel lang op dat Tom Kooijman met Fuggedaboutit de zege veilig zou kunnen stellen. Hij had de races vanaf het begin gedicteerd door al vroeg de koppositie te nemen. Maar na de laatste bocht, toen de paarden op weg waren naar de finish, plaatste Rob de Vlieger met de merrie Calamintha nog één laatste aanval. De combinatie zette Kooijman onder druk die zijn paard met een handige manoeuvre naar buiten trok om Calamintha op te kunnen vangen. De strijd ontaarde in een fanatieke sprint.

Van Rijn de slimste en de snelste

Daar kon Jaap van Rijn met zijn Irish Steel van profiteren. Hij had zich de hele race achter de op kop rijdende Kooijman verschanst en daardoor de krachten van zijn Irish Steel kunnen sparen. In het zicht van de finish kreeg hij de ruimte om binnendoor te gaan. Hij dook in het gat, spoorde Irish Steel nog eenmaal aan en bleef op de meet de twee favorieten met een neusje voor. Een fantastische overwinning van de geslepen Van Rijn die samen met eigenaar Hendriks en trainer Appie Bosscha, dankbaar de overwinningskrans in ontvangst nam.