Kirby Starlake legt basis voor eeuwige roem

311

Alkmaar – Met de zomervakantie nog vers in het geheugen trapte de drafbaan in Alkmaar gisteren het herfstseizoen af met een 10 koersend tellend programma. De publieke belangstelling viel, ten opzichte van de eerdere meetings, een beetje tegen, maar dat mocht de pret niet drukken want de professionals schotelden een duizendkoppig publiek een waar spektakel voor. 

Het werd een dag vol verrassingen. Daarmee deed de onvoorspelbare baan haar reputatie weer veel eer aan. De meest in het hoogspringende verrassing kwam voort uit koers 3. Die werd op magistrale wijze gewonnen door Lindsey Pegram. Zij stuurde de vierjarige Maria Hall naar een fantastische overwinning. Daarmee betaalde zij de wedders die het vertrouwen in haar hadden gesteld met klinkende munt terug. ZEturf betaalde de fortuinlijke wedders ruim 28 euro terug voor iedere ingezette euro.

Rob de Vlieger man van de lange adem

Het programma van de Alkmaar Zeturf Arena bevatte ook het stayerskampioenschap van Nederland. De kanonnen met de longen kwamen in de 9e koers aan de start. Het deelnemersveld bestond onder meer uit grote favorieten Durk M Boko en Echo Oldeson. Maar ook de in grootse vorm stekende Defi Magik uit de stal van Appie Bosscha was van de partij. Zij zouden allemaal geen grote rol van betekenis spelen in het koningsnummer van Noord-Holland. De door Newport gesponsorde race wordt door velen gezien als ‘de generale’ voor Alkmaars mooiste: de 4.5 kilometer die op 15 oktober aanstaande wordt gereden voor een afgeladen vol huis.

Na drie valse starts vanuit de banden kwam het spel al snel op de wagen. Echo Oldeson maakte in de eerste ronde al een fout en werd uitgeschakeld. Een zichtbaar balende Danny Brouwer liet daarover zijn ongenoegen blijken tegenover de jury. De keiharde stayer was waarschijnlijk uit zijn doen vanwege al het gesodemieter rondom de start. Saillant was wel dat het oponthoud voor het grootste gedeelte was te wijten aan zijn broer Micha die z’n handen vol had aan de onwillige Grietje. Frans van der Blonk trok zich daar weinig van aan, hij nam met Durk de leiding en leek tot halverwege de laatste ronde op weg naar de zoveelste zege in de met 3.300 euro gedoteerde race. Hij had echter onvoldoende rekening gehouden met de uitgekookte Rob de Vlieger. Die had zijn parcours helemaal uitgekiend, was in staat om de krachten van de op Alkmaar debuterende Kirby Starlake te sparen en na 4 ronden vanachter af het spel te hebben aanschouwd, startte hij de motor.

Die motor had behoorlijk veel inhoud. Met ogenschijnlijk veel gemak reed De Vlieger het veld voorbij, stormde hij af op de grote favoriet, passeerde hem al vóór de laatste bocht en gaf iedereen en nakijken. Met veel machtsvertoon liep Kirby iedereen naar huis om zich vervolgens voor het eerst als kampioen der stayers te laten kronen.

Eigenaar Kees de Groot omarmde de euforie met volle teugen. Zichtbaar trots en dankbaar  nam hij de bloemen in ontvangst. Maar misschien wel nog belangrijker: Kirby heeft inhoud en klasse, dat, in combinatie met de stalen zenuwen van de Vlieger, maakt het duo een serieuze kanshebber voor de 4.5 kilometer. De kans dat de prijs van de eeuwige roem voor het eerst sinds lange tijd ook echt in Alkmaar blijft, is door de magnifieke prestatie van Kirby, behoorlijk toegenomen. “Daar gaan we voor,” zei de Kees de Groot, die geboren en getogen is in Alkmaar, op een steenworp afstand van Alkmaars ovaal. “Ik denk dat hij het kan, hij heeft zoveel lucht, net als zijn moeder (Wishful Starlake), en die wist hier maar liefst 16 keer te winnen.”