Magda’s pareltjes op de veiling in Wolvega

981

Haskerdijken

Fokken is gokken wordt er wel eens gezegd, maar die stelling is in de laatste decennia wel ontkracht. Wel bestaat er nog immer zoiets als een beetje geluk hebben en dat is een understatement als we nog eens terugblikken op de start van Magda van der Meulen in de fokkerij. Met Zoe W en Dasmijn Medo boekte de eigenaartrainster uit het Friese Haskerdijken leuke successen en na hun carrières besloot ze deze merries in te zetten voor de fokkerij. Die nieuwe koers beviel zo goed dat het merriebestand niet veel later werd uitgebreid met Summer Bi en Delicatesse. Op de Wolvega International Yearling Sale van zaterdag 26 augustus brengt zij maar liefst drie jaarlingen in. (Nrs. 13, 29 en 70) Dat deze jaarlingen op het moment van veilen zo actueel zouden zijn, daarvan had ze alleen maar kunnen dromen toen er circa 2.5 jaar geleden geschikte partners voor de merries werden uitgekozen. Dat de jaarlingen dan ook nog eens alledrie vrij van OCD zijn is helemaal bijzonder, al heeft Magda er wel heel veel studietijd ingestoken om tot dat resultaat te komen. Haar opfok wordt door trainers geprezen en natuurlijk zouden de paarden er niet zo goed uitzien als Magda niet één van de weinige uitverkorenen zou zijn die met de jaarlingen welkom is op het magische grasland van Doeke Couperus in Workum. We stellen ze aan u voor.

Patchofbluesky (Nr. 13) (NL)

De eerste die voor Magda in de ring komt is Patchofbluesky, actueel omdat ze als dochter van Ufo Kievitshof en Zoe W de volle zus is van zesvoudig winnaar en alleskunner Madness. Het schijnt zelfs zo te zijn dat hij woensdag op Emmeloord overwinning nummer zeven gaat scoren. Qua type zijn ze echter niet met elkaar te vergelijken. Madness is een kleine driftkikker, terwijl de grote Patchofbluesky de rust zelve is.

Pasion d’Oro (Nr. 29) (Zweeds)

Pasion d’Oro geldt een beetje als ’the talk of the town.’ Hij is de volle broer van Noche del Amor, die vorig jaar als 2-jarige debuteerde in 1.14,6 en inmiddels als 3-jarige haar record heeft aangescherpt naar 1.14,3. Ook dit zijn overigens weer twee totaal verschillende types. Pasion d’Oro is indrukwekkend en danst erover in de onderstaande video. Er is voor de veiling uit al veel animo voor hem, maar als je A zegt, dan moet je ook B zeggen. Hij gaat dus gewoon afgeslagen worden door de onvolprezen veilingmeester Hans Sinnige uit Langezwaag..

Paisley Park (Nr. 70) (Zweeds)

Paisley Park was op de ‘filmdag’ een beetje overdonderd en deed lekker flegmatiek haar eigen ding, maar volgens Doeke Couperus is dit iets speciaals. Magda deed destijds een oproep op Facebook met de mededeling dat ze ruimte had om er nog een fokmerrie bij te nemen. Oud amateurrijder Terry Koperberg tipte haar toen Summer Bi, die werd ingehouden op een Zweedse mixed sale. Wat de kopers daar niet wisten is dat Summer Bi met de talentvolle Barty Laksmy (v. Muscle Mass) eigenlijk meteen een voltreffer had in de fokkerij. De imposante Barty Laksmy debuteerde met een beresterke derde plaats achter Keytothehill en Kuyt F Boko in de Breeders Crown voor 3-jarigen op Wolvega. Dat vervolgens haar tweede nakomeling Donna Summer (v. Ready Cash) zou uitgroeien tot een jaargangstopper in Zweden kon ook nog niemand weten. Ze won naast twee V75 koersen een serie van de hoog aangeschreven Drottning Sylvias Pokal en werd een paar weken geleden met een neusje geklopt in 1.10,1. Ze kwam aangevlogen, maar was net te laat. Dat ze haar laatste start dan ook oppermachtig won mag geen verrassing heten. De verwachtingen van haar 2-jarige zoon David Bowie (v. Googoo Gaagaa) zijn hooggespannen en in het land dartelt een uniek veulen van Robert Bi. Summer Bi (v. Varenne) is met recht een Voltreffer. Summer Bi is inmiddels verkocht aan Newport Breeding en daarmee kreeg Magda echt een stukje erkenning voor haar visie.

Alle jaarlingen zijn op afspraak te bezichtigen in Haskerdijken.

Magda van der Meulen

Tel: 0651979172