Jonker en Joffer prijs blikvangers op Wolvega

173

Op vrijdag 14 oktober wordt er weer gekoerst op Victoriapark Wolvega. Na een geweldig weekend dat werd afgesloten in Alkmaar door 2.000 enthousiaste bezoekers, staan er weer een aantal mooie races op het programma van Victoriapark.

Jonker en Joffer Prijs kent rijke historie

De Jonker prijs en Joffer prijs gelden al enkele decennia als belangrijke graadmeter voor jonge talentvolle dravers. De race voor hengsten en ruins (Jonker) en merries (Joffer) van twee jaar oud is voor veel eigenaren en fokkers een spannende eerste krachtmeting. Al sinds de tweede wereldoorlog worden de statistieken bijgehouden van deze klassieker(s). Topdravers van weleer wisten deze eerste echte Grote Prijs te winnen: Monty Buitenzorg deed het in 1973, de geweldige Alexander S in 1985 en John F Boko startte zijn imposante koers carrière met een afgetekende zege in deze klassieke prijs voor tweejarigen. Vorig jaar viel die eer te beurt aan Magnum de L’Iton uit de training van Bas Crebas. Magnum werd enkele weken geleden nog tweede in de Derby der driejarigen. Kortom, veel winnaars van deze prijs mochten en mogen een glansrijke sportieve toekomst tegemoet zien.

Monty Buitenzorg won met Sjeng Hendrix in 1973 de Jonker Prijs en een jaar later de Derby op Duindigt

Wat de toekomst zal brengen voor de paarden die aankomende vrijdag starten is nog niet bekend. Wel zijn er hoge verwachtingen van Novato, een paard dat alles in zich heeft om een grootheid te worden onder de vleugels van Dion Tesselaar uit Willemsoord. De Jonker en Joffer Prijs zijn uitstekend gedoteerd. De deelnemers (18 verdeeld over twee koersen) mogen gezamenlijk op ruim € 23.000 prijzengeld rekenen. De Joffer Prijs start om 12.05 uur en de Jonker Prijs begint om 13.50 uur. Live te zien op Zeturf.nl

Verrassend weinig Franse paarden

De meeting op VPW kent slechts twee ‘Franse’ koersen. De TF Silver challenge kent een mooi deelnemersveld met 10 starters. El Greco, uit de training van Sipke Zandstra komt weer in actie en kan misschien wel verrassen. Met de talentvolle Marciano Hauber als rijder kan de Franse ruin over de voor hem ideale afstand van 2600 meter misschien wel meedoen voor de eerste plaatsen. Temeer omdat de Franse Belg Falkanor, die de afgelopen maanden regelmatig dit nummer wist te winnen, niet zal aantreden in Wolvega.

De Bronze Challenge, een race voor paarden die nog geen € 15.000 hebben gewonnen mag maar 7 starters verwelkomen. Dat valt tegen en is ook zorgelijk omdat juist deze klasse ertoe moet bijdragen dat er Franse paarden blijven komen om ook de hogere winsom klassen te kunnen blijven vullen in de toekomst. Met zo’n klein deelnemersveld lijkt de gevarenzone akelig dichtbij. Met nog minder paarden kan een koers als deze worden geannuleerd. Dat werkt door in de aankoop filosofie van eigenaren en potentiële eigenaren. Het TF circuit kan daar van te lijden hebben. En daar is niemand bij gebaat. Ook omdat juist Franse paarden heel goed tot hun recht kunnen komen op de Wolvegaster drafpiste. Dat bewees Chiel Wildhagen dit jaar. Hij kocht eind vorig jaar 2 paarden uit Frankrijk (georganiseerde claimreis). De merrie Girly Purple liep in 11 starts al 9 keer naar het podium en Hamilton d’Arc, een zwartbruine ruin, won al in Hilversum, Emmeloord en Wolvega en werd in mei op Duindigt knap tweede achter Jaimy Fox.

De meeting op Victoriapark begint om 11.35 uur en is live te volgen op Zeturf.nl. Hans Sinnige verzorgt het commentaar en Ferry Hollander zal de interviews met de kanshebbers, de winnaars en de verliezers voor z’n rekening nemen.