V75 de geschreven voorbeschouwing

443

V75, Kalmar, zondag 27 juni 2021

 

Tijdens het midzomerweekend wordt op zondag gekoerst op Kalmar, die traditie is al ouder dan de V75. Een en ander heeft wel tot gevolg dat we verstek moeten laten gaan met “V75, de voorbeschouwing”, hopelijk biedt deze geschreven voorbeschouwing enige genoegdoening.

 

De plaats van handeling is dus Kalmar, de voormalige thuisbaan van Hans Crébas. De laatste rechte lijn is met 207 meter een stuk langer dan gemiddeld (190 meter), maar dat wil niet zeggen dat er dan ook minder van kop af wordt gewonnen. Sterker nog, na 27 jaar V75 op Kalmar bedraagt het percentage “winnaars van kop af” liefst 44 %, iets hoger dan het landelijke gemiddelde. Daarentegen winnen de favorieten iets minder vaak (32 %), terwijl het aantal verrassingen (ranking tussen 5-15) veel hoger is dan waar dan ook: 25 %! Dat maakt de V75-meeting van Kalmar speltechnisch één van de meest interessante van het hele jaar. Vorig jaar (in 2018 idem) was de uitbetaling laag, maar veel vaker is er sprake van hoge bedragen. Sterker nog: in 27 meetings ontstond er liefst twee keer een jackpot (7 goed niet geraden).

 

Ik heb dan ook erg veel zin in de komende koersdag, terwijl ik een erg goed gevoel heb over mijn bankers!

 

BANKER VAN DE WEEK

V75-6: EASY CASH

Bij Jörgen Westholm heeft hij het als 3- en 4-jarige niet slecht gedaan, maar na een wintertraining bij Robert Bergh is hij echt een klasse verbeterd. Bij zijn laatste start, de Bronzen finale tijdens het Elitlopp-weekend, liep hij echt een weergaloze koers. In de slotronde opende hij driedik de aanval, via 1.08,7 over de laatste 800 meter rondde hij het gehele veld. Vanuit zijn rug werd hij echter op speed geklopt door Upstate Face en we weten inmiddels wat voor hysterische vorm die verkeert. De kans dat hij hier aan kop gaat komen is tamelijk groot en als dat lukt dan is de buit waarschijnlijk binnen. Maar ook vanuit een andere positie heeft hij een prima winkans. Hij koerst zonder wijzigingen: rondom zonder ijzers, driekwart hoofdstel en gewone sulky.

 

AANVULLENDE BANKER

V75-5: 11 BALBOA LUX

1640 meter en nummer 11 is favoriet. Dat zie je niet vaak, maar Balboa Lux heeft dan ook veel indruk gemaakt in Zweden en als je het mij vraagt zou hij veel méér gespeeld moeten zijn dan het huidige percentage van 27 %. Volgens mij is dit typisch zo’n buitenlands paard met veel, doch karig beloonde zeges, waardoor hij echt gedeclasseerd staat in Klass I. Bij zijn Zweedse debuut liet hij zien uitstekend vanuit het veld te kunnen koersen, met nog 800 meter te gaan vloog hij driedik het gehele veld voorbij (tussen 800 en 400 meter te gaan op een voetje van 1.08) om afgetekend te winnen. Laatst wist hij van kop af wederom te overtuigen, al zagen zijn gangen er wellicht niet perfect uit. Net als bij zijn voorlaatste start koerst hij nu weer zonder voorijzers, wat zijn gangen ten goede zal komen. Zonder voorijzers is hij nog ongeslagen (4 uit 4), terwijl hij in Zweden zijn gelijke nog niet heeft ontmoet (3 uit 3). En ik geloof niet dat het laatste nu wel gaat gebeuren.

 

 

RISICOBANKER

V75-1: 8 ADDE S.H.

Adde S.H. verkeert in absolute topvorm. Bij zijn voorlaatste start werd hij vanuit het dodenspoor tweede achter Tabasco C.D., laatst won hij van kop af met een vlammende eindspurt (1.08,6/400 meter). Nu is dit startnummer verre van ideaal, maar met een beetje geluk gaat 6 Kung Edward hier aan kop komen. Als dat gebeurt dan is de kans groot dat Adde hier mag overnemen en in dat geval is veel gewonnen. Aan de andere kant, wanneer Kung Edward níet aan kop zou komen, ligt het risico van een loodzware openingsfase op de loer. Hoe dan ook, zijn winkans is aanzienlijk groter dan zijn huidige spelpercentage (8 %) en daarmee is hij wat mij betreft een prachtige risicobanker. Hij komt ongewijzigd aan de start: rondom zonder ijzers, dicht hoofdstel en met bike.

 

V75-1

 

BJÖRN BETTER-BANKER: 5 HELL PATROL

De eerste banker van collega Better is wat mij betreft geen beste. Ik bedoel, het is niet zo dat hij níet kan winnen, maar de kans op een nederlaag acht ik toch vele malen groter. Hell Patrol heeft bij beide starts in Zweden onderweg gesprongen; eerst rondom zonder ijzers, daarna zonder achterijzers. Het feit dat hij nu rondom met ijzers koerst zou hem stabieler moeten maken, maar bij zijn twee laatste starts in Amerika sprong hij óók. Mét ijzers! Met andere woorden: hij heeft nu vier keer achter elkaar gesprongen, dan ben je per definitie een slechte banker. En stel dat hij nu wel vlak blijft, dan is er geen enkele garantie dat hij dit “zomaar” even gaat winnen. In Amerika was hij gewoon niet goed genoeg tegen de top, terwijl je ook vraagtekens kunt hebben bij de afstand (is hij niet op zijn best over de mijl?). Ik heb de ruimte om hem mee te nemen op mijn ticket, maar aan 21 % is hij momenteel teveel gespeeld en als ik hier een keuze had moeten maken dan had ik hem weg gelaten.

 

Strijd om de kop:

2 Zio Tom Jet wordt gezien als favoriet voor de koppositie, maar op 10 april was hij kansloos tegen 6 Kung Edward. Mocht de 6 aan kop komen dan zal hij direct weer af willen geven. Wie komt zich als eerste melden? 3 Racing Ribb zou kunnen, 5 Hell Patrol misschien, maar 8 Adde S.H. is het meest waarschijnlijk.

 

Een matig bezette en daardoor ook open afdeling van de Silverdivisionen. Op het kleine ticket bank ik 8 Adde S.H. (zie boven), maar op het groepsticket ga ik “op safe”.  3 Racing Ribb is (nog) favoriet, maar waar gaat hij hier belanden? Dit is zeker niet het type dat het ook even vanuit het dodenspoor afmaakt. 1 Great King Wine (nu met Jorma!) wordt veel te weinig gespeeld en moet mee op het ticket, terwijl 10 Jacques Noir en 12 Västerbo Lexington in beeld komen bij een hoog koerstempo.

 

Let op:

5 Hell Patrol rondom met ijzers

9 Mr Perfection waarschijnlijk met bike

 

 

V75-2

 

Strijd om de kop:

Aanvankelijk zal 2 Kondor Dream hier de kop nemen, maar Ulf Ohlsson zal geen bezwaar hebben om af te staan zodra één van de paarden uit het tweede band zich komt melden. Wie komt als eerste? De onstuimige 5 Thriller N.P.? 7 Gardner Shaw en 8 Fort Knox zijn ook denkbaar en wellicht weet 10 Tony Afrika te verrassen.

 

Dit is een superlastige stayerkoers en ik streep net zoveel paarden aan als mijn budget toestaat. Een paard dat in ieder geval veel te weinig gespeeld is, is 15 Ultion Face. Dit is echt een paard met veel potentie, zo werd hij afgelopen seizoen nog tweede achter Aetos Kronos in een serie voor de Derby. Sinds die tijd heeft hij veel gesprongen, maar in sommige gevallen waren die galoppades te verklaren. Zo leek hij bij zijn voorlaatste start (zijn seizoendebuut) op weg naar de overwinning in een V86-koers, totdat Adrian in de laatste bocht de trekwatten trok, waarop Ultion van schrik sprong. Bij zijn laatste optreden bleek hij te kampen met een keelontsteking, waardoor hij in de laatste bocht vermoeid sprong. Laatst liet hij in een kwalificatie zien dat de vorm aanwezig is (1.16,2 over 2140 meter, maar 1.09,2 over laatste 500), terwijl het feit dat de achterijzers er onder uit gaan wijst op snode plannen. De twee favorieten (7 Gardner Shaw en 8 Fort Knox) worden omringd door vraagtekens, maar beschikken natuurlijk over de potentie om hier te kunnen winnen. 11 Image Rapida, 12 Hurricane Silas en 13 Shocking Superman mogen eigenlijk ook niet ontbreken, mijn overige streepjes zijn wellicht wat verder gezocht.

 

Let op:

2 Kondor Dream halfopen trekhoofdstel (i.p.v. gesloten trekhoofdstel)

5 Thriller N.P. gewone sulky (i.p.v. bike)

7 Gardner Shaw zwaardere balans vóór (i.v.m. pacen in laatste twee starts)

9 Madronjo waarschijnlijk rondom met ijzers (staat momenteel aangegeven zonder)

14 Husse Boko open hoofdstel (i.p.v. halfopen)

15 Ultion Face waarschijnlijk zonder achterijzers

 

V75-3

 

Strijd om de kop:

1 Mellby Free heeft normaal gesproken geen concurrentie, of ze zou moeten springen. In dat geval lijkt 4 Ultra Bright de eerste gegadigde.

 

De 1 Mellby Free van twee jaar geleden zou ik zonder nadenken hebben gebankt, om vervolgens de pagina om te slaan naar de volgende koers. Afgaande op het vorige seizoen lijkt ze wel over haar hoogtepunt heen, terwijl ze dit jaar nog geen enkele vorm heeft laten zien. Wanneer ze hier de kans zou krijgen om aan kop een boemeltempo op te leggen dan zou ze dit prima kunnen winnen, maar ik acht de kans dat 3 Hevin Boko hier de koers hard gaat maken vanuit het dodenspoor een stuk groter. Ik schat de vorm van Hevin in ieder geval een stuk hoger in en wat mij betreft is zij het te kloppen paard. Voor het “derde hond-scenario” neem ik ook 4 Ultra Bright nog mee, simpelweg omdat zij waarschijnlijk een gunstiger parcours gaat krijgen dan 5 Gina Mearas en 8 Call Me Brodda. Die laatste twee zouden eventueel ook in kunnen breken, maar ik heb slechts ruimte voor drie streepjes.

 

Let op:

1 Mellby Free rondom zonder ijzers. Bike!

7 Dontlooseallmoney rondom mét ijzers

 

V75-4

 

Strijd om de kop:

1 Behind Bars, 3 Napoleon Cash en wellicht 6 Das Auto gaan erom strijden. Licht voordeel voor Behind Bars.

 

1 Behind Bars zou hier goed de koppositie kunnen behouden en in dat geval is er veel gewonnen. Ik heb zelfs even overwogen om hem te banken, maar zijn twee voorlaatste verrichtingen waren wat mij betreft te twijfelachtig. De eerste keer rondom zonder ijzers is wel zeer interessant! 3 Napoleon Cash en 12 Titan Yoda worden allebei toegewerkt naar de Derby en ze gelden hier als hete kanshebbers. 2 Howdy Quick liep laatst een uitstekende koers in de V75, waar hij een prima eindschot liet zien. Dat was overigens wel na een koers met veel overpace (Eden’s Boy), het is zaak om zo’n prestatie niet over te waarderen. En dat laatste lijkt nu toch te gebeuren, hij geldt inmiddels als tweede favoriet (al zal dat ook te maken hebben met het feit dat Goop nu opstapt). Ik schat de drie eerder genoemde paarden eerlijk gezegd wat hoger in, al zou de Crébas-pupil natuurlijk weer kunnen profiteren van een hard koersverloop. En de eerste keer zonder achterijzers is natuurlijk ook interessant. Voor de verrassing noem ik 11 Pomeroy nog. Wellicht wat ver gezocht, maar aan 0,27 % is hij echt veel te weinig gespeeld.

 

Let op:

1 Behind Bars (voor de eerste keer) rondom zonder ijzers

2 Howdy Quick (voor de eerste keer) zonder achterijzers

3 Napoleon Cash wellicht (voor de eerste keer) zonder achterijzers. Hij is als zodanig aangegeven, al heeft trainer Nurmos in de Travronden aangegeven dat hij mét ijzers zal koersen

4 Fauntleroy gewone sulky (i.p.v. bike)

6 Das Auto rondom mét ijzers

7 Erik Youknow waarschijnlijk (voor de eerste keer) rondom zonder ijzers

10 Playit Flax zonder achterijzers

 

V75-5

BJÖRN BETTER-BANKER: 5 NOUBA MOM

Ik heb een ander paard gebankt in deze koers (zie boven), maar dat wil niet zeggen dat ik Nouba Mom een oninteressante banker vind. Aan 17 % brengt ze in ieder geval veel spelwaarde met zich mee en ze beschikt over de nodige potentie. Laatst koerste ze voor het eerst rondom zonder ijzers en dat leek erg goed uit te pakken, totdat ze met nog 50 meter te gaan in de pace kroop. Anders zou ze hebben gewonnen in 1.10,9 en dat is goed genoeg in deze klasse. Ze komt nu weer met bike en rondom zonder ijzers aan de start, al krijgt ze wel een paar voorschoentjes aan. Is ze daarmee “zekerder”? Nee, drie starts geleden nog sprong ze na 100 meter koers. Mijn banker is het dus niet, te onzeker (3 keer uitgeschakeld uit laatste 7 starts) en ze treft sterkere tegenstand dan ooit. Maar een winkans heeft ze!

 

Strijd om de kop:

Veel snelle vertrekkers in dit veld. 3 Zacapa Grim, 4 Awesome Kronos, 7 Zack Bris en 8 Hipster AM zijn de meest voorname kandidaten, zeer licht voordeel voor 3 Zacapa Grim.

 

Ik heb hier gebankt (zie boven), 11 Balboa Lux is wat mij betreft “gewoon” het beste paard. Wanneer je hier niet bankt dan wordt het een dure koers, in feite is niemand hier echt kansloos. Mocht het 3 Zacapa Grim lukken om aan kop te komen dan is hij aan 5 % een ontzettend interessante outsider. 4 Awesome Kronos is niet de makkelijkste, maar wanneer hij aan kop zou komen dan is deze snelle Father Patrick-zoon nog niet zo 1- 2- 3 geklopt.

 

Let op:

1 Benedetto O.P. rondom zonder ijzers. Gewone sulky (koerste laatst met bike, foutief geregistreerd bij ATG)

2 Baron Frontline waarschijnlijk met een ander hoofdstel (beslissing ná het voorwerk)

3 Zacapa Grim nu met bike (laatst met gewone sulky, foutief geregistreerd bij ATG)

5 Nouba Mom voorschoentjes (“boots”)

6 Bring Me Money rondom zonder ijzers + bike

8 Hipster AM dicht hoofdstel, net als in voorlaatste start (winst)

9 Reddington waarschijnlijk met een ander hoofdstel (beslissing op koersdag)

11 Balboa Lux zonder voorijzers

 

 

V75-6

BJÖRN BETTER-BANKER: 6 EASY CASH

Hier kan ik kort over zijn. Ik ben het helemaal met Björn eens; banker van de week (zie boven).

 

Strijd om de kop:

2 Grinnebys Orion en (vooral) 3 Taxi Out zijn razendsnel, maar beiden zullen afgeven. 7 Laradja Vrijthout is misschien wel de allersnelste, maar ik denk niet dat ze een volledige lengte zal pakken op 6 Easy Cash.

 

Hier komt mijn banker van de week (6 Easy Cash) aan de start, zie boven. De gevaarlijkste concurrenten zijn wat mij betreft resp. 7 Laradja Vrijthout, 5 Rackham en 10 Oscar L.A. Favoriet 1 Boston Wise L is hier natuurlijk niet kansloos, maar de kans op insluiting is best groot.

 

Let op:

2 Grinnebys Orion rondom mét ijzers

3 Taxi Out nu met bike

9 Don Cash lichtere ijzers (van staal naar aluminium)

10 Oscar L.A. rondom zonder ijzers

12 Global Agreement rondom mét ijzers

 

 

V75-7

 

Strijd om de kop:

Erg lastig om te voorspellen. 1 Cokstile is in de eerste meters erg snel, maar hij heeft niet het vermogen om door te accelereren. 2 Osterc, 3 Forfantone AM en 5 Heart of Steel zijn allemaal redelijk snel, maar 6 Harran Boko is normaal gesproken sneller. 7 Diamanten is in de loop der jaren sneller geworden van start, wellicht mag hij overnemen van 6. Licht voordeel voor 1 Cokstile.

 

We sluiten af met de Kalmarsundspokalen, waar 1 Cokstile geldt als groot favoriet. Mocht hij de kop weten te behouden dan zit de koers er misschien wel op, maar wanneer hij in het startmoment wordt afgetroefd dan is de kans dat hij geklopt wordt groter dan dat hij wint. 6 Harran Boko is de eerste uitdager, terwijl 5 Heart of Steel zou kunnen stunten na een droomparcours. Voor 9 Zarenne Fas heb ik net geen budget meer, verder zou deze koers moeten zijn dichtgespijkerd.

 

Let op:

1 Cokstile mét achterijzers

2 Osterc dicht hoofdstel (i.p.v. trekhoofdstel)

10 Night Brodde rondom mét ijzers

12 Dragster mét achterijzers. Mét zweep (koerste laatst in Noorwegen)

 

 

GROEPSTICKET:

V75-1: 1- 2- 3- 5- 8- 10- 12

V75-2: 2- 5- 7- 8- 10- 11- 12- 13- 15

V75-3: 1- 3- 4

V75-4: 1- 2- 3- 11- 12

V75-5: 11 BALBOA LUX

V75-6: 6 EASY CASH

V75-7: 1- 5- 6- 7- 8

 

4.725 combinaties = € 283,50

 

KLEIN TICKET:

V75-1: 8 ADDE S.H.

V75-2: 2- 5- 7- 8- 10- 11- 12- 13- 15

V75-3: 1- 3- 4

V75-4: 1- 2- 3- 11- 12

V75-5: 11 BALBOA LUX

V75-6: 6 EASY CASH

V75-7: 1- 6- 7- 8

 

540 combinaties = € 32,40

Klik hier en wedden maar!

Lycka till!