Jockey kampioenschap in Engeland beslist op de laatste dag

205

Murphy vs Buick

Oisin Murphy verdedigde op de laatste dag een voorsprong van drie overwinningen op zijn grote rivaal voor de titel William Buick. Die laatste had een paar fijne ritten en bracht met Creative Force in de groep 1 Champions Sprint het verschil terug naar twee. Niet veel later leek Buick ook met Derby held Adayar omweg naar de zege. Ze sloegen vanuit de laatste bocht een gat, maar al snel bleek dat zijn paard niet in staat was om het af te maken. Daarmee werd de strijd om het kampioenschap in het voordeel beslist van Oisin Murphy, die daags eerder met een ‘double’ op Haydock de basis daarvoor legde. Hij pakte de titel met 153 overwinningen tegenover 151 voor Buick. Dat het voor Murphy zijn derde titel op rij is maakt hem niet minder blij en trots.

“Een droom komt weer uit voor mij. Ik ben in twee opzichten mijn werkgever Qatar racing veel dank verschuldigd. Naast de fantastische paarden die zelf aan mij toevertrouwen geven ze mij ook de vrijheid om zonder limiet ritten voor andere trainers en eigenaren aan te nemen. Zonder die vrijheid is het behalen van een titel onmogelijk. Strijden met William Buick is verre van een eenvoudige opgave. Hij is simpelweg een fantastische jockey. Ik wil alle trainers en eigenaren bedanken voor hun vertrouwen in mij.” 

Op de vraag of hij van plan is zijn titel te gaan verdedigen is de regerend kampioen duidelijk.

“Wat denken jullie zelf? Ik ben pas 26 en voel mij nog als een jonge god. Ik heb hopelijk nog wel wat jaartjes te gaan waarin ik altijd het kampioenschap na zal blijven jagen. 

Murphy gaat zich nu opmaken voor een pittige wintercampagne. Over een week of twee laat hij Engeland even achter voor de Breeders Cup, de Hong Kong International, Bahrein en Saoedi-Arabië, maar hij wil ook wat tijd vrijmaken voor een andere passie.

“Ik heb een paar springpaarden gekocht, dat vind ik zo mooi. Ik ben van plan om mijn vrije uurtjes aan hen te besteden, want ik ben nou eenmaal het meest gelukkig als ik op de rug van een paard zit.”

 

Foto: Attheraces Bron: Sky Sports