Leven na de rensport

712

Inleiding

Ondanks dat de rensport in Nederland ontzettend klein is, zijn er ook hier volbloeds, Engels of Arabisch, die op een zeker moment met pensioen gaan. Sinds 2016 is het International Forum for the Aftercare of Racehorses (IFAR) bezig om aandacht te vragen voor de zorg voor renpaarden gedurende hun hele leven, dus ook na de rensportcarrière.

Wereldwijd

Renpaarden worden met de grootste zorg gefokt, groot gebracht en voorbereid op dat ene doel: ‘presteren op de renbaan!’ Een significant aantal van deze paarden valt reeds af voordat ze ooit een wedstrijd hebben gelopen en anderen blijken al snel niet over voldoende talent te beschikken. De grootste groep kan gelukkig terugvallen op iets van een carrière, maar slechts een klein percentage daarvan blijkt goed genoeg om ingezet te kunnen worden worden voor de fokkerij. Uiteindelijk heb je dus een hele grote groep jonge volbloeden, die nog jaren een leven buiten de sport zouden kunnen hebben. Sterker nog, de tijd buiten de rensport om is voor de meeste volbloeden veel langer dan hun actieve loopbaan als koerspaard. Nu is Nederland een hele kleine spil in dit verhaal, maar ook wij kunnen leren van andere landen, waar de industrie vele malen groter is. Zo is er in Australië een meldplicht in het leven geroepen, waarbij volbloeden die de sport verlaten binnen een X aantal dagen gemeld dienen te worden. Deze regel is sinds 2014 van kracht en op deze manier heeft de Racing Authority aldaar reeds een scala aan gegevens kunnen verzamelen.

Nederland

Ondanks dat de rensport in Nederland, met minder dan 20 geboren veulens per jaar, vrij klein is, zijn er toch jaarlijks meerdere volbloeden die de renstal mogen/moeten verlaten. Wij als sport zijn verantwoordelijk voor deze paarden en zowel fokkers, trainers als eigenaren spelen in deze een belangrijke rol. Het is dan ook voor het imago en de naam van onze sport van groot belang dat hier goed mee omgegaan wordt. Voorheen was er geen enkel platform in Nederland dat zich hier op richt, terwijl de vraag naar informatie en hulp stijgt. Sinds kort is er echter een Facebook groep in het leven geroepen om ook het leven na een rensportcarrière te belichten, alsmede voor het verspreiden van juiste informatie. Een volbloed is namelijk niet altijd even gemakkelijk te temmen, zoals de naam al doet vermoeden.

Conclusie

De conclusie van de laatste IFAR conferentie was dan ook: ‘Het is cruciaal voor alle rensportlanden om het belang te erkennen van een goede aanpak voor de nazorg van volbloeden.’ Alle dierlijke industrieën staan onder druk en moeten zorgen voor passend toezicht op kwaliteit en traceerbaarheid van hun dieren en wel vanaf de geboorte tot het einde van de levensduur. Ook de rensport staat onder grote druk en dus is het van groot belang om te kijken naar wat wij zelf als industrie kunnen verbeteren hierin.

Jockey Yvonne Theunissen richtte in het belang van de rensport de Facebookgroep: ‘Volbloed/(Ex)renpaard NL(Official)’ op. Klik hier om om een kijkje te nemen op haar platform.

Yvonne Theunissen