Voor de laatste keer koersen op het Stadspark Groningen!

570
NOG EENMAAL: BIJZIJN = MEEMAKEN! 

Aanstaande zondag 1 augustus zal omstreeks 17.00u voor de allerlaatste maal in het Stadspark het “Start vrij” klinken. Na 135 jaar, waarvan 98 jaar in het Stadspark, komt er een einde aan de drafsport in Groningen. Het college van B&W en een meerderheid van de Groninger gemeenteraad ziet geen toekomst meer voor deze tak van sport die onlosmakelijk is verbonden met de stad. De oprichter van de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging Groningen (KHRV) en notabene schenker van de drafbaan en het gehele Stadspark aan de bewoners van Groningen, Jan-Evert Scholten, heeft zich ongetwijfeld meerdere keren in zijn graf omgedraaid naar aanleiding van het handelen van het Stadsbestuur in deze kwestie. Aan dat gegeven wordt door B&W echter geen waarde gehecht en dus zullen de dravers voor de laatste maal hun opwachting maken zondagmiddag. 

Waar begin 2021 nog volgens de gemeente gekoerst kon worden tot begin juni, is het bestuur van de KHRV toch blij dat er alsnog met de Sweepstakes-meeting afscheid genomen kan worden. Tijdens de traditionele Vastgoed-dag  op 18 juli mocht er voor het eerst publiek aanwezig zijn op de baan. Onder mooie weersomstandigheden vonden vele bezoekers een goede zitplaats op het publieke gedeelte. Op dezelfde mooie condities wordt aanstaande zondag gehoopt. Met een extra sproeiwagen en twee tractoren die de baan slepen, wordt gerekend op een goede conditie van de sintelbaan. 

Sportief gezien valt er genoeg te beleven zondag. Uiteraard is het hoogtepunt de Sweepstakes voor Merries en Hengsten/Ruins. Bij de merries zullen 12 paarden het tegen elkaar opnemen en bij de hengsten/ruins zijn er 7 deelnemers die strijden om de prijzenpot van bijna € 12.000,-. Maar naast deze klassieke koersen zullen ook de amateurs de degens met elkaar kruizen in het Noordelijk Amateurkampioenschap. Niet vaak wordt er over de lange afstand van 2800 meter gekoerst in Groningen, maar op deze bijzondere laatste dag zullen 8 deelnemers uitmaken wie deze stayerskoers op zijn of haar naam mag schrijven. Ook het omlijstende programma kent goed bezette koersen. Het baanbestuur van Groningen heeft ook gedacht aan de jonge talenten in onze sport. Dat betekent dat voor het eerst sinds lange tijd ook de mini-trotters hun opwachting zullen maken. Onder het motto “meedoen is belangrijker dan winnen” zullen 9 pony’s na de tweede koers de strijd me elkaar aanbinden. 

Dankzij sponsoren is er deze laatste meeting “vrij entree” voor iedereen. Hiermee wil de KHRV de drempel zo laag mogelijk maken voor eenieder om nog eenmaal van prachtige drafsport te genieten in Groningen. En aan alle groepen is gedacht bij deze bijzondere laatste meeting. Zo kunnen bezoekers profiteren van een mooie actie van Zeturf waarbij er een “Happy Hour” zal zijn. Bij inzet op koers 3, 4 en 5 maakt men kans op “vrijspelbonnen” met een totale waarde van EUR 650. Voor de kinderen zal er een groot springkussen zijn bij de entree. Bij de ingang van het stalterrein heeft de KHRV voor alle chauffeurs van paardenwagens een leuke verrassing. Ook familie Van Dooijeweerd koestert zeer warme herinneringen aan de behaalde successen op de drafbaan in Groningen. Volop reden voor hen om naast een financiële bijdrage aan het prijzengeld ook aan de trainer, rijder, verzorger en eigenaar van elk winnend paard een cadeaukaart van YourGift Card beschikbaar te stellen.  

Kortom; voldoende redenen om nog eenmaal af te reizen naar het Stadspark! Aanvang 13.00 en de eerste koers start om 13.30u. Zorg dat u op tijd aanwezig bent! In verband met de geldende coronamaatregelen zal iedereen van een zitplaats gebruik moeten maken. Er zijn volop zitplaatsen beschikbaar, maar wil je zeker zijn van een plek buiten, neem dan je eigen (klap)stoel mee. Tevens wordt alle bezoekers nadrukkelijk verzocht om 1,5 meter afstand te houden van elkaar en bij klachten thuis te blijven.

Nadat de winnaar van de allerlaatste koers is gehuldigd rond 17.00u, nodigt het bestuur van de KHRV alle aanwezige toeschouwers en deelnemers uit op het middenterrein voor de huldiging van de seizoenwinnaars van 2021. De strijd bij zowel de paarden, rijders als trainers is nog bijzonder spannend. Het zal op deze laatste dag allemaal beslist worden. Eén winnaar staat al wel vast, maar die kon niet eerder gehuldigd worden ivm coronamaatregelen. Jaap van Rijn zal zijn prijs als winnaar van het rijdersklassement 2020 ook op dat moment ontvangen. O.a. TROTR heeft prachtige ereprijzen beschikbaar gesteld voor deze koersdag voor de diverse kampioenen. Nadat de diverse winnaars van de competities zijn gehuldigd zullen we nog eenmaal met een lach en een traan met alle aanwezigen het glas heffen op 98 jaar fantastische drafsport in het Stadspark en daarna wordt het hek definitief op slot gedaan.

Maarten de Nooij