Riet Hazelaar historisch in Berlijn

694

Berlijn – 40 jaar geleden won Uno Hazelaar met overmacht de Grote Prijs der vierjarigen. Het staat de ‘jeugd van vroeger’ ongetwijfeld nog scherp op het netvlies. In het Groninger stadspark veegde Hazelaar toen de vloer aan met de nationale cracks in een race over 2300 meter. In een schitterende kilometertijd van 1.19,3 nam trainer en rijder Wim Velis het overweldigende applaus in ontvangst.

Het waren topjaren voor de Nederlandse draf- en rensport. De fokkerij floreerde en de totalisator huurde nog mensen in om het geld te tellen. Die euforie ging zeker niet voorbij aan de gebroeders Stassen. De Limburgers Michel en Fons Stassen deden hun intrede in de sport en vierden prachtige successen met Tivoli Hazelaar, Nimrod R, Uno Hazelaar en vele anderen.

Halverwege de jaren 90 werd alles minder en verdween de topstal stilletjes van het toneel. Nadat het Schaesberg debacle de sport had verdeeld en de Limburgse baan haar deuren al had moeten sluiten in 1992 verdween ook het enthousiasme voor de paardensport uit Limburg. Vanaf dat moment werd het in het zuiden akelig stil rondom de paardensport.

Comeback

Maar het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan want enkele jaren geleden kwam stal Hazelaar uit het niets weer terug en investeerde opnieuw in de paardensport. Mede dankzij ‘collega’ fokker John Bootsman kwamen er weer fokpaarden naar Limburg. Een geweldige opsteker voor de drafsport in Nederland en voor de fokkerij in het bijzonder. Inmiddels zijn er alweer enkele Hazelaar producten actief op de internationale banen. De vierjarige merrie Riet Hazelaar springt het meest in het oog.

Dion Tesselaar bewijst vakmanschap

Riet Hazelaar is in training bij Dion Tesselaar en hij bewees de familie Stassen afgelopen weekend een grote dienst tijdens hét draversweekend van Duitsland.

Tesselaar leidde Riet Hazelaar op in Willemsoord en wist van haar een geweldige atlete te maken. In de derby van Berlijn bewees Riet Hazelaar definitief een echte topper te zijn. Overgelaten aan de kundige handen van toprijder Robin Bakker versloeg ze al haar tegenstanders en eiste de hoofdprijs van maar liefst 60.000 euro op. Het fokproduct van stal Hazelaar bracht haar winsom met deze zege op ruim 115.000 euro. Een geweldige prestatie van entrainement Tesselaar dat niet alleen in Nederland topprestaties levert maar dat ook in Zweden en Duitsland steeds vaker laat zien.

Voor eigenaar Gerrits is de overwinning er ongetwijfeld een om in te lijsten. De derby blijft het hoogst haalbare en Tesselaar bewijst dat hij kan leveren. Ook voor stal Hazelaar is de zege van Riet een geweldige opsteker natuurlijk. Een fokker wil winnaars afleveren en Riet heeft bewezen dat ze dat is. Of zij in de voetsporen kan treden van haar illustere voorgangers die vier decennia geleden de banen wisten te domineren, zal de toekomst uit moeten wijzen.