Grandeur op het gras in Hilversum

582

Op woensdag 25 mei start het grasbaanseizoen voor dravers in Nederland. Vanaf 16.00 uur is het startvrij in Hilversum (adres: Hilversumse Meent, Melkmeent).

Teveel paarden?

Het was voor de organisatoren een schier onmogelijke opgave om dit jaar alle paarden aan de start te laten komen. De inschrijvingen overtroffen ruim de beschikbare startplaatsen in de negen koersen tellende meeting. Meer dan 100 (!) paarden werden er aangemeld en dus moest er worden geloot om de felbegeerde startbewijzen.

Topsport en diversiteit

Het enthousiasme om te starten is onder de eigenaren, trainers, amateurs en  amatrices is te groot gebleken.  Deze ‘luxe problemen’ zijn een nieuw fenomeen en waarschijnlijk een gevolg van de wijze waarop het Regio Banen Circuit de sport naar een hoger plan wil brengen. Met koersen voor maidens, monté rijdsters en eigenaarrijders groeien de mogelijkheden in de breedte. Ook de loyaliteitsbonus die eigenaren kunnen verdienen wanneer ze tien of meer keer starten heeft een sterke aanzuigende werking en maakt dat trainers en eigenaren niet zo snel meer kiezen voor races in bijvoorbeeld Duitsland.

Samen werken aan groei

De initiatiefnemers van het Regio Banen Circuit willen in de toekomst voorkomen dat deelnemers door een gebrek aan ruimte in het koersprogramma niet kunnen starten. Peter Delis: “Het is in het belang van de sport dat we er met elkaar voor zorgen dat iedereen die wil starten ook kàn starten. We willen als sport groeien en zullen daarom in de toekomst in samenspraak met de NDR en de drafbaanorganisaties vraag en aanbod nóg beter op elkaar af moeten stemmen.”

Pop-up baan met inzet van vrijwilligers

Het belooft in ieder geval een fantastische meeting te worden op de ‘pop-up’ grasbaan van Hilversum. De koers voor maidens is weer grandioos bezet, de amateurs komen weer met hun cavalerie en ook de mini-trotters strijden weer voor de punten in het algemeen klassement.

Eerbetoon

Er is door de Hilversumse organisatie ook een duo-koers georganiseerd. Deze staat in het teken van de in december overleden Tijmen Krijnen. Krijnen was een van de drijvende krachten van het bestuur dat sinds 2009 de jaarlijkse grasbaan meeting in Hilversum organiseert. Ook was Krijnen een gerespecteerd fokker en actief als eigenaar van meerdere dravers.