Elitlopp Fever 6

429

…nog 11 nachten slapen…

Vraag aan de gemiddelde Zweedse koersbezoeker van veertig jaar of ouder wat hem of haar is bijgebleven van de Elitlopp van 1988 en dan zal Mack Lobell als eerste genoemd worden. Cracks als Sugarcane Hanover (tweede in finale) en Napoletano (derde) zijn daarentegen een beetje in de vergetelheid verdwenen, de enige die Mack qua populariteit naar de kroon stak was niemand minder dan “onze” Action Skoatter, de Vliegende Friezin.

“Ús Action” had het transport naar Stockholm niet goed verteerd en eenmaal op Solvalla gearriveerd vertikte ze het bijna om te eten en te drinken, ze kwam dus zeker niet in absolute topvorm aan de start. Dat belette haar in de serie niet om de strijd om de koppositie aan te gaan met Pay Nibs, het duurde liefst 400 meter voordat rijder Bengt Holm eieren voor zijn geld koos. E.e.a. resulteerde in een kilometertijd van 1.06,5 over de eerste 500 meter, de snelste opening ooit in de Elitlopp! Die opening zou haar natuurlijk niet in de koude kleren gaan zitten en ze wist zich ternauwernood te plaatsen voor de finale (vierde in serie), maar het fijne was er in de finale natuurlijk wel af. Al moest Mack Lobell in diezelfde finale wel zijn beste beentje voorzetten om Action in de openingsfase voor te blijven. De recordopening van Action zou standhouden tot 2006 (!), Snazzy Millie (1.06,3) was net een fractie sneller.

Action en Appie, in de beleving van de Zweedse fans zijn deze namen onlosmakelijk verbonden met de Elitlopp. Culthelden tot in de eeuwigheid…

Elitlopp-promotor Anders Malmroth is momenteel overigens niet te benijden, het is dit jaar een bijkans onmogelijke opdracht om een zo sterk mogelijk internationaal veld te componeren. Wat dat betreft zal het voor hem een opluchting zijn geweest dat titelverdediger Cokstile afgelopen zondag op Charlottenlund vorm heeft getoond, de Quite Easy-zoon is inmiddels bevestigd voor de Elitlopp. Dat brengt ons weer op 10 bevestigde deelnemers.

Het voorlopige deelnemersveld

Ecurie D

Don Fannucci Zet

Vivid Wise As

Aetos Kronos

Hickothepooh

Very Kronos

Milliondollarrhyme

Heavy Sound

Moni Viking

Cokstile

Appie en Action op Solvalla  (Kanal 75)