Elitlopp Fever 11

166

…nog 6 nachten slapen…

De legendarische Amerikaanse trainer Chuck Sylvester won niet alleen in Amerika alles wat er te winnen viel, met dank aan Mack Lobell wist hij ook de mooiste sprintkoers van Europa (1988) op zijn naam te schrijven. Begin echter over de Elitloppet met hem en er verschijnt een grimas op zijn gezicht.

Niet omdat het optreden van Armbro Keepsake (met Bill “The Magic Man” O’Donnell op de sulky) in 1993 mislukte door een galoppade, maar Chuck vindt dat hij de Elitlopp minimaal twee keer had moeten winnen. “Pine Chip was mijn beste paard ooit. Ja, beter dan Mack, met veel meer zuivere speed. Pine Chip is dus het beste paard ooit dat de Elitlopp nièt heeft gewonnen, schrijf dat maar op.”

Sylvester refereert aan de Elitlopp van 1994, misschien wel één van de meest legendarische edities ooit. Maar vanwaar de frustratie, Pine Chip werd toch gewoon op waarde geklopt door de Zweedse volksheld Copiad? “Een heel goed paard, die Copiad, daar niet van, maar Pine Chip zou hem normaal gesproken zeven dagen in de week hebben geklopt”, bezweert Sylvester. “Het vervelende is dat toen we de uitnodiging van Solvalla ontvingen er niet werd bij verteld dat Pine Chip niet met zijn gebruikelijke uitrusting kon koersen, namelijk een headpole op zowel de linker- als rechterzijde. In Zweden blijkt dat maar aan één kant te mogen en dat kreeg ik pas vlak voor de eerste heat te horen. Nu was ik gedwongen om Pine Chip knie-gamachen aan te doen, terwijl hij die zijn hele leven nog niet had aangehad. Nu zat hij zowel in de serie als in de finale vol op zijn voorknieën (hij raakte zich aan zijn knieën, red.), terwijl hij in de finale ook nog eens zo’n gamache aftrapte. Maar met twee headpoles zou hij nooit van zijn levensdagen zijn geklopt!”

Pine Chip zou zich in de fokkerij overigens weten te revancheren op zijn oude antagonist. De Arndon-zoon zou uitgroeien tot één van ’s werelds beste dekhengsten van zijn generatie, terwijl Copiad op dat vlak totaal is geflopt.

Elitloppet 2021:

Heat 1

 

  1. Vivid Wise As– Alessandro Gocciadoro
  2. Moni Viking– Björn Goop
  3. Milliondollarrhyme– Fredrik B Larsson
  4. Aetos Kronos– Magnus A Djuse
  5. Hickothepooh– Vidar Hop
  6. Bahia Quesnot– Junior Guelpa
  7. Cyber Lane– Johan Untersteiner
  8. Don Fanucci Zet– Örjan Kihlström

Heat 2

 

  1. Cokstile– Vincenzo Gallo
  2. Heavy Sound– Kenneth Haugstad
  3. Seismic Wave– Claes Sjöström
  4. Gelati Cut– Gabriele Gelormini
  5. Gareth Boko– Mats E Djuse
  6. Ecurie D.– Ulf Ohlsson
  7. Click Bait– Per Lennartsson
  8. Very Kronos– Erik Adielsson

Copiad wint, Pine Chip springt.  (Foto: StallTZ.se)