Boek Aonne de Wrede ontluisterend maar populair

2072

Afgelopen zaterdag verscheen het boek Gokkers Guldens & Gangsters – tragiek van toptrainer Aonne de Wrede.

Het boek vertelt het opmerkelijke verhaal van gepensioneerd paardentrainer Aonne de Wrede (71) en de troebele wereld waarin hij opkwam en ten onder ging: de Nederlandse en internationale drafsport van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 

Het waren de hoogtijdagen van de drafsport en Aonne de Wrede was een van de allerbeste paardentrainers van ons land. Een onbetwiste vakman van wie de eigen drang naar roem en geld evenwel ook zijn ondergang werd in een storm die hij zelf had ontketend. De Wrede kwam op ramkoers met de recherche, justitie, dopingcontroleurs en concurrenten. Hij kreeg het stempel enfant terrible van de Nederlandse drafsport en werd vervolgd, veroordeeld, verbannen, ging bankroet en leek als sportman helemaal afgeschreven…

Aonne de Wrede (links) zegevierend voor volle tribunes op de drafbaan van Groningen met Paradies du Bois in 1978. De Wrede zou enkele jaren later de hoofdschuldige zijn in het grootste drafsport schandaal van de eeuw.

Sinnige niet blij met boek

In een radio interview dat hoofdredacteur van Draf & Rensport Hans Sinnige aan Omrop Fryslan gaf, was hij allerminst te spreken over het boek: “De man heeft een verleden, daar lusten de honden geen brood van. Het is verschrikkelijk,” zei hij, en voegde eraan toe dat het boek 372 pagina’s ellende zou bevatten. Sinnige, tevens anchorman van Wolvega Live, lijkt zich zorgen te maken over het mogelijke effect van het boek. Hij trok een vergelijking met het boek dat ex-wielrenner Thomas Dekker ooit schreef over zijn sport. Over dat boek was de wielersport op z’n zachts gezegd not amused.

Of het ook zo’n vaart zal lopen met Gokkers Guldens & Gangsters zal nog moeten blijken. Aonne de Wrede gaf aan verslaggevers te kennen geen spijt te hebben en zijn verleden niet te ontkennen. “Het was een andere tijd met andere omstandigheden. Maar het is de geschiedenis van toen, daar loop ik ook niet voor weg.” Wiebe Fraanje, journalist van het Friesch Dagblad is lovend: “Het is spannend, en leest als een jongensboek.” Ook Henk van der Veer, die een reportage maakte voor het Friesland Post magazine las het boek: “Het is een opzienbarend boek dat leest als een tierelier,” schreef hij over Gokkers Guldens & Gangsters.

Ook bij oud-medewerkers, eigenaren en anderen die Aonne de Wrede goed kennen, vindt het boek gretig aftrek. Hoewel de schaduwkant van zijn doen en laten breed wordt uitgemeten en door hen wordt veroordeeld, is er ook veel bewondering en respect voor de man met de gouden handen.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en ook online via onder andere bruna.nl en bol.com.

De Wrede belangeloos in de weer voor Stâl Boppeslach

Alle ophef en commotie lijken aan De Wrede voorbij te gaan. De 71-jarige trainer heeft het druk: hij is iedere dag weer volop aan het trainen met de franse draver Fado de Padd van Stâl Boppeslach. Dat doet De Wrede belangeloos en onbezoldigd omdat de ruin draaft voor het goede doel. Vorig seizoen leverde dat ruim € 20.000 op voor Sportstichting Dol Fijn. In het voorjaar wist de oude trainer – die de ruin in de koers altijd laat rijden door toppikeur John Dekker – hem alweer winnend over de finish te krijgen. Na een periode van vervelende blessures verwacht hij Fado in november weer aan de start te brengen op Victoriapark in Wolvega.