Redactie kortebaandraverijen.nl maakt zich zorgen

380

Vanuit de redactie

‘Vanuit de redactie’ is het vervolg op de verdwenen column van ‘Fan van Jan.’ In deze spraakmakende rubriek wordt deze keer een aanzet tot nadenken gegeven over het tekort aan paarden voor de kortebaan. Het leek dit seizoen ook wel alsof elke week dezelfde paarden tegen elkaar streden. Regeren is vooruitzien en in die hoedanigheid luidt de redactie toch een beetje de noodklok.

De stelling: ‘Moeten we het maximaal aantal starters per kortebaan naar beneden bijstellen?’ Deze stelling wordt geopperd om in de toekomst te kunnen voorkomen dat een evenement waar een jaar lang keihard aan gewerkt is, te elfder ure moet worden geannuleerd wegens en gebrek aan deelnemers.

Wat de TROTR-redactie betreft geen raar idee, maar er zullen altijd haken en ogen aan blijven zitten. Laten we eens van het meest radicale uitgaan. Ga terug naar 16 paarden met een tennisschema en je scoort in één klap een scala aan verbeteringen. Ten eerste gaat er dan nooit meer een paard winnen dat al naar huis is gereden. Het blijft immers altijd weer zuur voor de combinatie die ten faveure van de ‘lucky loser’ de halve finale bereikte en het geeft zo’n ‘lucky winner’ beduidend minder glans. Hoe transparant de lotingen ook verlopen, er blijven altijd mensen die het systeem wantrouwen en ook daar ben je meteen vanaf. Je loopt ook veel minder risico op een kortebaan waar maar geen einde aan komt. tegelijkertijd kun je met nader te bepalen tussentijden een prima middag vullend programma presenteren, waarbij de paarden voldoende rust wordt gegund om te herstellen. Of het gevolgen voor de omzet gaat hebben dat zal moeten blijken, maar naar onze mening maakt het de mensen die er een jaar lang voor gespaard hebben weinig uit hoeveel paarden er lopen. De doorgewinterde kortebaan kenners kunnen met zo’n tennisschema de koers beter ‘lezen.’ Dat laatste zou wellicht juist tot een omzetverhoging kunnen leiden. Keerzijde van de medaille is dat het een stuk makkelijker wordt en dat veel duo en trio weddenschappen op voorhand al geen winnende weddenschappen kunnen zijn. Dat laatste is lastig uit te leggen. Probleem is natuurlijk ook dat je met 16 paarden moeilijk 4 stuks van één eigenaar toe kunt laten in het tennisschema, terwijl die ene eigenaar er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor is dat we überhaupt de velden nog enigszins vol krijgen. Al met al genoeg om over na te denken en derhalve een interessante stelling waar knappe koppen zich over mogen gaan buigen. Ook hier geldt trouwens weer dat de Koop- en claimreis van Delis en Goudsblom erg interessant kan zijn. Wie een goede kortebaner zoekt zou eigenlijk zijn of haar trainer mee op reis moeten sturen. De paarden kosten niet meer dan één keer een eerste prijs op de kortebaan.

Lees hier het hele artikel op kortebaandraverijen.nl