Eliot Charisma “The Story So Far!”

894

Eliot Charisma

Je hebt soms dravers die werkelijk alles kunnen en daar is de inmiddels 12-jarige Eliot Charisma een schoolvoorbeeld van. Om die reden leek het ons een mooi moment om hem eens in de schijnwerpers te zetten. De door de familie Krijnen gefokte zoon van Exelon LB uit Nancy Nobo staat nog immer z’n mannetje, ook al zit hij toch wel in de herfst van z’n carrière. Het team dat ervoor heeft gezorgd dat Eliot zo’n mooie lange carrière heeft gehad (en nog steeds heeft) bestaat uit vader Mark en dochter Dominique de Jong en mede-eigenaresse Anja Jonkman. Het was overigens Mark die hem al vrij snel op de korrel had.

“Ik zag hem op Wolvega kwalificeren met Jenze van der Hoek. Het paard sprak mij enorm aan, maar ik heb er verder geen aandacht aan besteed. Toen ik echter via via vernam dat hij weer bij de fokker thuis stond heb ik de stoute schoenen aangetrokken en zijn we erheen gereden. Ik moet eerlijk bekennen dat hij er niet goed uitzag. Hij zat dik in het haar en was erg schuw, maar we hadden A gezegd en dan moet je ook B zeggen. Ik vroeg meneer Krijnen wat hij ervoor wilde hebben en zijn antwoord was 1.000 euro op het moment dat je er een koers mee hebt gewonnen. Ik weet nog dat Anja op de terugweg grapte dat we vermoedelijk en gratis paard hadden gekregen.”

Blij verrast

Bij thuiskomst werd het trio echter blij verrast…

“We hebben hem gelijk een zadel opgelegd en hem een paar minuutjes aan de longeerlijn gehad. Daarna is Dominique erop gaan zitten en na tien minuten reed ze zo met hem weg. Een dag later heb ik hem zelf voor de kar gezet en ben ik bij ons even de dijk op gereden. Daar liet ik hem een stukje gaan op zijn blote voeten en dat ging wel zo vreselijk hard dat ik Anja maar gelijk heb gebeld met de mededeling dat we alvast konden gaan sparen voor die 1.000 euro.”

Mark had gelijk, want binnen een paar weken was het al raak. Op de drafbaan van Emmeloord gingen Mark en Eliot op pad met startnummer vijf en moest er afgerekend worden met de pure grasbaanspecialist Gideon of Egypt. Het werd, zoals u hieronder kunt zien, een geweldig spannende ontknoping!

 

Karakter en eigenschappen

Hoe gedraagt een alleskunner zich en wat maakt hem zo speciaal?

“Het is een fijn, maar bij vlagen ook een speciaal paard om mee te werken. Hij is heel eerlijk, maar als je hem voor de kar hebt is het net een 2-jarige. Er hoeft maar iets af te wijken van het normale op de baan in Otterlo en hij draait wel drie keer om.

Hij moet naast veel speed ook een enorme longinhoud hebben, want je krijgt hem bijna niet moe. Hij wint bovendien over alle afstanden variërend van 300 tot 3.300 meter. Zijn inhoud is tevens zijn ultieme wapen op de kortebaan. Laatst op Beverwijk kreeg hij vier loodzware ritten aan zijn broek, waarna de dierenarts hem even wilde checken. Ik zeg daar staat hij, maar praat wel een beetje zachtjes, want hij doet een middagdutje op de trailer. Hij had er dus helemaal niks van.”

Kortebaan

Het bruggetje is gemaakt, want Eliot is tevens uitgegroeid tot één van de beste kortebaners uit de geschiedenis. Het is met zijn korte beentjes niet het prototype kortebaner, maar toch ontstond ooit het idee om het een keer te proberen.

“Het idee om te gaan kortebanen ontstond op de strip bij Jeroen Engwerda, want daar moet je een klein rondje draaien en meteen gas geven. Hij vloog linksom en rechtsom weg en pakte altijd benen. Je kon daarbij gewoon alles losgooien. Toch viel het aanvankelijk allemaal wat tegen. De eerste vijf pogingen waren geen succes, maar Aad en Ruud Pools waren van mening dat hij het wel zou kunnen leren en dan heb je het niet over de minsten in dat genre. Wim van der Mespel was de enige die wel een keer de tweede ronde met hem haalde en uitgerekend hij was van mening dat hij niet hard genoeg kon. Daarop gingen we toch twijfelen om door te gaan, maar achteraf ben ik heel blij dat we het nog een keer geprobeerd hebben.”

Van der Mespel beaamde zijn inschattingsfout…

“Ik werd een keer zo makkelijk geklopt, dat het wel leek alsof ik stilstond. Ik heb toen tegen Mark gezegd dat hij echt 3 a 4 seconden te langzaam was voor dit spelletje. Toen ik jaren later met hem won in Hoofddorp heb ik maar toegeven dat ik er een beetje naast zat.” 

Lindsey Pegram en de hoogtepunten

Het kwam uiteindelijk dus toch goed op de kortebaan en dat gebeurde vanaf het moment dat, door het lot bepaald, Lindsey Pegram de stuurvrouw van dienst werd.

“We gingen naar Sassenheim, maar Aad, Ruud en Wim waren niet beschikbaar, waardoor ik hem met enige tegenzin maar met mezelf aan had gegeven. Ik had wel tegen de mannen van de aangifte gezegd dat ze mij mochten bellen als er een betere optie beschikbaar zou komen en dat werd Lindsey. We werden die dag vijfde, maar het voelde zo enorm speciaal om naar de prijsuitreiking te mogen dat die vijfde plaats niet onbenoemd mag blijven als je mij naar de mooiste momenten vraagt die we met Eliot hebben mogen beleven. Het is sowieso al prachtig als je zulke mooie successen samen met je dochter mag beleven en het zijn er zoveel geweest dat het bijna onmogelijk is om te kiezen. Hij heeft 19 koersen op de langebaan gewonnen en 11 keer op de kortebaan en volgens mij is het einde nog niet in zicht, want hij lijkt wonderwel beter dan ooit. Als ik er toch een paar moet noemen dan is het de keer dat hij Nederlands kampioen werd op de kortebaan, maar ook de Grote Paas-prijs in Alkmaar was geweldig. Op Alkmaar maakten we ook nog eens vanuit het ‘dooiespoor’ een einde aan de zegereeks van Giant Shadow, die later uit zou groeien tot een grootverdiener in Zweden.”

Eliot vs Giant

 

Visitekaartje

Eliot Charisma lijkt een voorliefde te hebben voor de kortebaan in Hoofddorp, waar hij de laatste twee edities wist te winnen, maar een paar jaar daarvoor gaf hij daar ook al eens zijn visitekaartje af.

“Hij moest toen tegen de onverslaanbare Cattiva Byd, maar die klopten we in de eerste rit achterlangs. Ik stond op dat moment naast Caroline Aalbers en die gaf gelijk aan dat dat een bijzondere prestatie was. Daarna sprong hij twee keer, maar hij bevestigde gelukkig wat we al dachten te weten. In 2019 was het hier voor het eerst raak, daarna werd de kortebaan twee jaar niet verreden vanwege corona, maar in 2022 stond hij er weer. Die laatste was extra speciaal, omdat hij terug was gekomen van een serieuze blessure en dat geeft maar weer eens aan wat een gouden karakter hij heeft. Bovendien reed Wim van der Mespel hem die dag en hij maakte wel het verschil, want ik denk dat hij nog maar op maximaal 90% was.” 

Hoofddorp 2019

Hoofddorp 2022

Het team achter de successen: Links van Eliot Mark, rechts Dominique en helemaal rechts Anja. Overwinning in hoofddorp 2022 met als tweede van links pikeur Wim van der Mespel

Hoofddorp 2019: Dezelfde gezichten, maar toen met Lindsey Pegram als stralend middelpunt (Foto’s: Maartje Brakenhoff)

Hoofddorp 2023

De editie van Hoofddorp 2023 is aanstaande en als er geen rare dingen gebeuren is Eliot Charisma van de partij om zijn titel te verdedigen en een loepzuivere hattrick te scoren. Het evenement gaat zaterdag 15 juli rond de klok van 13:30 van start en is hier live te volgen. Een wedje maken doet u bij ZEturf, de enige legale aanbieder van weddenschappen op paardenraces in Nederland.

De toekomst

Over het afscheid van Eliot Charisma willen Mark, Anja en Dominique nog niet teveel nadenken, maar zijn oude dag is verzekerd.

“Hij gaat bij ons oud worden, dat heeft hij meer dan verdiend! We houden hem goed in de gaten en als we half denken dat het mooi is geweest, dan zullen we een punt achter zijn geweldige carrière zetten.” 

Uitleg vakjargon

*Dooiespoor: Het spoor naast de koploper waar de meeste dravers een broertje dood aan hebben.

*Strip: Trainingsbaan van minimaal 800 meter rechtuit.

*Langebaan: Draverijen met meerdere deelnemers op een ovale baan over afstanden vanaf 1609 meter.

*Kortebaan: Draverijen met twee deelnemers over circa 300 meter meestal door de straten. Er valt na elk duel een paard af en uiteindelijk blijft er een winnaar over.

*Benen pakken: Het paard blijft draven en gaat niet in galop.