Dayna’s Keuze in de GII Prix Jean-Luc Lagardere

248

Team Bazire tegen de rest

Jean-Luc Lagardere was en belangrijke zakenman van Frankrijk in de 1900 eeuw.

Delfino (1) is weliswaar de ‘kleinverdiener’ in dit veld, maar hij heeft een groot hart en een echte motor. Hij is vaak goed na een rustperiode, maar treft wel een heel sterk veld en komt terug van een blessure. Hij loopt zonder ijzers achter en en zooltje voor.

Feerie Wood (2) is een super paard met een geweldig karakter! De Prix d’Amerique kwam misschien net even te vroeg, maar het was al een grote eer voor Alexandre Abrivard om zijn eigen paard te rijden in deze koers. Ze liep in Mons tegen Face Time Bourbon en werd zesde op en natte baan na de hele weg in het dodenspoor te hebben gelegen. De laatste 200 meter toonde Abrivard respect voor het paard haar niet meer aan te sporen. De koersen daarvoor liep ze geweldig en je kon zien dat de vorm optimaal is. Als ze vandaag en mooi parcours krijgt, dan kan ze er zomaar dichtbij zijn. Ze loopt zonder ijzers en is mijn eerste keuze.

(©Scoopdyga)

Fakir du Lorault (3) is een goed paard. We dachten dat hij zich vorig jaar voor de Prix d’Amerique zou plaatsten, maar toen het moest gebeuren raakte hij bij de startprocedure rijderloos. Ook al liep alles voor het paard en pikeur François Lencanu met een sisser af, toch is hij sinds die dag niet meer de oude. Hij loopt met zooltjes onder beide voeten.

Blues d’Orville (4) is een prachtige vos die samen met zijn rijder Pierre Houel fantastische koersen heeft gelopen in zijn carrière. Gezien zijn leeftijd mag hij de winter nog doorkoersen op Vincennes, maar daarna is het klaar voor hem in Frankrijk. Ik verwacht hem niet bij de eerste vijf. Hij loopt met en zooltje voor en zonder ijzers achter.

Looking Superb (5) liep geweldige koersen toen hij bij Jean Michel Bazire aankwam, met als grootste prestatie een tweede plaats achter ‘De Ballerina’ van Frankrijk (Belina Josselyn) in de Prix d’Amerique. Op het moment kan hij zijn vorm niet vinden, heeft moeite met het einde vinden en springt vaker dan voorheen. Zijn tijden zijn nog altijd goed, maar voor dit niveau niet goed genoeg. Vandaag loopt hij met een zooltje voor en ijzers achter.

Violetto Jet (6) is een geweldig paard uit de training van Fabrice Souloy. Hij heeft altijd goede koersen gelopen en ook op dit niveau doet hij het super. De laatste keer werd hij in de Prix de Washington derde., nipt voor Davidson du Pont. Vorig jaar liep hij ook in deze koers, maar kwam toen in het dooiespoor terecht. Dat deed hij niet. De laatste meters werden hem te zwaar in de benen waarna hij een galoppade maakte. Hij loopt zonder ijzers vandaag en zou toch in het geld moeten zitten naar mijn idee.

(©Scoopdyga)

Detroit Castelets (7) vind ik persoonlijk en geweldig paard hij loopt al z’n koersen in de top mee. Het is een groot paard met veel vermogen. Winnen is niet altijd makkelijk, maar hij loopt altijd in de prijzen en lange afstanden gaan hem goed af. Ik denk dat hij zeker goed genoeg is voor dit niveau. Hij staat voor een overwinning. Vorige keer liep hij zijn record van 1.09,6 over 2100 meter, hetgeen impliceert dat zijn vorm uitstekend is. Hij liep in 2019 één keer eerder op Enghien en werd vijfde over dezelfde afstand als vandaag. Hij loopt zonder ijzers.

(©Scoopdyga)

Feliciano (8) is de nummer twee van de F-jaargang achter de crack Face Time Bourbon. Feliciano werd vorig jaar in deze koers tweede achter Cleangame, maar vandaag maakt hij zijn rentree na vier maanden niet gekoerst te hebben. Zijn laatste koers was op 6 maart in Vincennes. Toch mogen we trainer Phillipe Allaire niet onderschatten. Enkele weken geleden nam hij Feliciano mee naar Enghien om hem samen met Italiano Vero daar te werken. Dat doet hij niet voor niets! Zijn koersritme is dus een puntje van twijfel, maar qua afstanden kan hij alles. Hij loopt vandaag zoals bijna altijd zonder achterijzers.

Chica des Judes (9) heeft al en paar koersen de benen dit jaar. Haar vorige koers was zij tweede in het zuiden van Frankrijk in Auch. De keer daarvoor liep ze in La Capelle waar ze er mooi bij lag totdat een aanrijding in de laatste bocht roet in het eten gooide. Ze kan op een goede dag alles. Vanuit het veld, vanaf de kop en zelfs het dooiespoor hoeft dan niet onoverkomelijk te zijn. Een paard met een gouden karakter die op elk beslag goed uit de voeten kan.

Etonnant (10) is de crack van Richard Westerink die de laatste keer op Vincennes aantikte in een geweldige tijd van 1.09,7. Vandaag is de afstand 800 meter langer en moet hij uit de banden vertrekken. Meestal wordt hij helemaal naar boven in het band gestuurd om hem goed op gang te helpen. Statistisch gezien liggen lange afstanden hem beter dan korte afstanden. Vorig jaar won hij de Prix de Paris GI (4100m) in 1.14,7. Wel is hij rechtsom iets beter dan linksom. Etonnant kan heel lang een erg hoog tempo aan en de lange rechte lijn van Enghien is in zijn voordeel. Etonnant loopt vandaag met ijzers, maar werkt volgens zijn trainer erg goed, toch neemt Richard in deze opbouwfase genoegen met een plaatsje.

(©JJL Photographie)

Dorgos de Guez (11) is een persoonlijke favoriet van Jean Michel Bazire, een ruin met veel klasse die sinds kort de heilige grens van 1.000.000 euro winsom wist te bereiken. Een paar koersen geleden hebben ze hem veranderd. Normaal liep hij altijd met een open hoofstel, maar tegenwoordig loopt hij met een driekwart dicht hoofdstel (zie afbeelding). Zijn laatste start hier in de Prix de Washington ging over één ronde van 1609 meter. Ondanks een paar mispassen in de laatste bocht met zicht op een topklassering, liep hij een tijd van 1.10,6. Het duurde na die mispassen lang voordat hij weer op topsnelheid kwam. Dorgos de Guez kan heel hard lopen, maar soms is hij zelf zijn grootste tegenstander. Langere afstanden, zoals vandaag liggen hem een stuk beter. Normaal loopt hij rondom op blote voeten, maar vandaag alleen achter en voor met een klein zooltje eronder.

(©Scoopdyga)

Davidson du Pont (12) wordt gereden door Nicolas Bazire, die met zijn vader een goed duo vormt. Davidson werd vierde in de Prix de Washington en maakte die koers goed af.  Zijn vorm is goed en de lange afstanden passen hem beter. Davidson du Pont is niet de makkelijkste en af en toe maakt hij galoppades. Hij is dus niet 100 procent betrouwbaar, maar als hij blijft lopen moet hij zeker een plek in het kwintet belopen. Hij loopt net als zijn stalgenoot achter zonder ijzer en voor met een zooltje.

(©Scoopdyga)

Wedden op deze race doet u hier.

Uitleg vakjargon:

Zooltje = leren plak onder de hoef van het paard als kleine bescherming voor de hoeven. Dat doen ze hier in Enghien regelmatig, omdat de baan erg hard is en daardoor de hoeven van de paarden snel slijten.

Dooiespoor = Het paard naast het koppaard aan de buitenkant. (Meestal ongunstig)

Mijn tip:

2 – Feerie Wood

6 – Violetto Jet

11 – Dorgos de Guez

7 – Detroit Castelets

12 – Davidson du Pont 

Outsiders:

8 – Feliciano 

10 – Etonnant

Cleangame won de koers vorig jaar. Hij maakte één week geleden zijn rentree en wordt voorbereid op de Prix d’éte van 11 september.

(©Scoopdyga)