De pen van Henri – Column #1

795

HOOP

In de wereld van de draf- en rensport is hoop een gevleugeld woord. Ook in tijden van het Covid-19 virus. Er is immers hoop dat we dit jaar weer live bij de koersen in Nederland aanwezig kunnen zijn. Hoop is er altijd voor eigenaren, fokkers, trainers en rijders. Elk jaar wordt er een Derby winnaar geboren en af en toe zelfs een crack die internationaal mee kan doen.

Laat ik beginnen met de hoop uit te spreken dat de kersverse website Trotr.nl een bijdrage zal leveren aan de verdere weg omhoog van de vaderlandse draf- en rensport. Die opmars zou enorm veel baat hebben bij het verdwijnen van dat verrekte virus uit ons land en de rest van de wereld. Nog even volhouden en we draven en rennen weer zonder beperkingen. Ik hoop dat de draf- en rensport organisaties vervolgens met inzet gaan werken aan het weer op peil brengen van de contacten met overheden en bestuurders. Ik verlang terug naar medio tachtiger jaren toen ik deel uitmaakte van het bestuur van de Groninger drafbaan en burgemeester, wethouders en de directeur Sport en Recreatie met regelmaat op de baan te gast waren. Tussen koffie, bier en bitterballen door kon je af en toe wat regelen. Nu gaat een Christen Unie wethouder de roemrijke baan sluiten terwijl zij nog nooit een koersdag in het Groninger stadspark heeft meegemaakt. We zijn als sport te veel uit beeld geraakt en het kost tijd om dat te herstellen. Dan heb ik het niet over weken en maanden, maar vermoedelijk over een langere periode.  In goede connecties moet je investeren. Dat kost tijd en af en toe ‘nul op het rekest’ krijgen hoort daar ook bij. Alleen zo kunnen we hopelijk ooit de idiote situatie voorkomen dat er overal in Europa tijdens de “Covid -19 lock down” doorgekoerst kan worden behalve in ons land. Lang leve de eenheid in Europa, behalve hier. In rustiger tijden moeten we als sport aan bestuurders kunnen uitleggen dat er hier iets heel erg misgegaan is.

Hoopvol kunnen we ook zijn als we kijken naar de ontwikkelingen op mediagebied. We zitten eerste rang als we via “Wolvega live” naar de koersen in Wolvega kijken. Ook al worden die dan tijdelijk in het Belgische Mons verreden. Via Zeturf of de Franse website Le Trot hoeven we niets te missen van de winterkoersen op de baan van Vincennes in Parijs. Wees nou eerlijk, bij het kijken naar een koers is het ontbreken van publiek een stuk minder erg dan bij vele andere sporten. Ik geniet er in ieder geval meer van dan van kijken naar voetbal en basketbal voor lege tribunes. Ik hoop ondertussen wel dat ik mijn favoriete vakantietrip in december naar Parijs nooit meer hoef te missen. Vanaf ongeveer 1975 waren we ieder jaar wel een weekje of langer in Parijs. Een paar keer naar de koersen op Vincennes hoort daarbij en er gaat niets boven het rondscharrelen op het stalterrein tussen de koersen door. Even van dichtbij de cracks en hun beroemde trainers en rijders bewonderen. Afgelopen december zat het er niet in, maar het internet bood uitkomst. Dankzij Zeturf zat je bovenop het hele gebeuren. De voorbeschouwingen en interviews na afloop maakten het vermaak compleet. Klapstuk in januari was uiteraard de befaamde koers om de Prix d’Amerique, met naast de eer een bedrag van € 450.000 voor de winnaar. Face Time Bourbon won dit jaar voor de tweede keer en Davidson du Pont werd andermaal tweede. Uit die prestatie van laatstgenoemde mag de Nederlandse draver fokkerij hoop putten. Ooit wordt er weer een crack geboren die op het hoogste niveau mee kan doen in Parijs. Die hoop baseer ik op de Prix du Verdun die op 1 februari 2018 op Vincennes werd verreden. De Nederlandse Derby winnaar Goofy Greenwood nam het toen in een koers voor vijfjarigen op tegen Davidson du Pont. Het werd een waar titanengevecht waarbij ‘onze’ Goofy de crack Davidson du Pont met Jean Michel Bazire op de sulky wist te kloppen. Goofy zorgde er voor dat Davidson geen vijf overwinningen op rij zou boeken, maar dat de reeks werd onderbroken door een hatelijke twee. Hugo Langeweg senior en junior die Goofy op dit enorm hoge niveau hadden weten te krijgen, werden helaas niet lang daarna met het nodige blessureleed bij Goofy geconfronteerd. Maar wat als dat niet gebeurd was? Hadden we Goofy dan ook zien meestrijden in de Prix d’Amerique?

Was zijn winsom dan ook in de buurt gekomen van de slordige € 1,6 miljoen die Davidson du Pont tot op heden bijeen draafde? Hoop doet leven. Kijk maar naar de Nederlandse trainer Erwin Bot en draver eigenaar Gerrits. Een excellent sturende Robin Bakker zorgde ervoor dat Inspector Bros en Because You Love me dit jaar al wonnen op het heiligdom in het Parijse Bois de Vincennes. Eigenaar en trainer hebben er sinds maart 2019 op moeten wachten, maar zij hielden hoop op het herleven van oude tijden.

Henri van Voorn