Alkmaar beleeft topdag: Durk M Boko en Hulk Vryenesse schitteren

505

Alkmaar – De weergoden waren de Alkmaarders vandaag gunstig gezind. Onder werkelijk voortreffelijke omstandigheden werd Alkmaars event of the year een daverend succes. 

De gewijzigde aanvangstijd (het event begon een half uur eerder) zorgde er voor dat de eerste race door velen werd gemist. Pas in aanloop naar de tweede koers stroomden de tribunes vol en mochten de trainers en rijders rekenen op 2.000 bezoekers die hen vanaf de kant en tribunes gadesloegen.

De mini-trotters maakten er tussen de officiële races door een fantastisch spektakel van. De enthousiaste Wessel Goudsblom verzorgde het raceverslag en deed dat opnieuw bijzonder accuraat. Hij zag Zack van Aart Winnen met Odessa. Een knappe prestatie omdat hij 70 meter had moeten geven op zijn concurrenten in het eerste band. Zack won uiteindelijk overtuigend en nam het applaus én de eerste prijs dankbaar in ontvangst.

Luca van Toor bewijst haar klasse

Een van de hoogtepunten van de dag was natuurlijk het open Nederlands kampioenschap monté. De race over 2400 meter leek met Johnny be Goode van Susan Wiedijk een zekere winnaar te krijgen. Zij voerde bijna de hele race het peloton aan. Totdat de laatste bocht in zicht kwam en de ijzersterke Hulk Vryenesse met Luca van Toor het spel op de wagen bracht. Eerst reed ze naar de koploper toe om vervolgens in de laatste bocht op klassieke wijze erop en erover te gaan. Met ruim 8 euro aan de cote verraste Van Toor met deze prachtige overwinning vriend en vijand. Het was alweer de tweede zege voor de tiener die pas begin dit jaar haar debuut maakte.

Jongelingen in bloedvorm

De topdag in Alkmaar betekende vandaag vooral ook veel succes voor de jonge rijders. Zo Won Niels van der Tol met Marco’s Wish de derde race. Britt Grift kende geen genade in de Grote Prijs van de stad Alkmaar. Danny Brouwer won de zevende race met Kiss of Fire, en deed dat van kop af. Hij zag broer Micha een race later zegevieren met Love is All. Danny Den Dubbelden kwam ook alleen voor de hoofdprijs naar Alkmaar en stelde niet teleur. Hij kwam als eerste over de finish met Madoc Worthy en zette 1.17,3 op de Alkmaarse klokken.

Slotstuk mondt uit in spannend spektakel

Waar er voorheen weleens een kritische noot werd gekraakt over de attractiviteit van de langste afstandskoers van Europa, kon daar na vandaag geen enkele sprake van zijn. ‘Alkmaars mooiste’ mocht dan ook afsluiten met een daverend applaus. De 4.5 km van Alkmaar werd een fantastische strijd tussen 11 deelnemers die toch echt allemaal voor die felbegeerde eerste prijs wilden gaan. Het was een levendige koers, een koers die door Rogier den Dekker op Theo Koomen achtige wijze werd verslagen voor het grote publiek. Den Dekker zag tempowisselingen, ontelbare positiewisselingen, gevechten om de koppositie én Durk M Boko met Frans van der Blonk. In de laatste ronde lag de Boko boy vooraan maar voelde toen al wel de hete adem van de Franse Fortuna D’Huon. De ervaren crack verblikte en verbloosde niet. Op het moment dat hij op weg naar de finish voor de tribune langsreed, aangemoedigd door een meelevend thuispubliek, vond hij nog eenmaal de kracht om samen met zijn all-time rijder en trainer Frans van der Blonk te excelleren en de koers der koersen met een neuslengte te winnen. Een prestatie die goed was voor € 5.000 en prachtige ereprijzen die beschikbaar waren gesteld.

Hoofdsponsor ZEturf onder de indruk

De ontketende Durk M Boko kreeg na deze geweldige apotheose de traditionele bloemenkrans omgehangen en Frans van der Blonk, vergezeld van zijn familie in de winnaarsring, mocht de felicitaties in ontvangst nemen van Paul Klomp, algemeen directeur van hoofdsponsor van ZEturf. Naderhand zei Klomp erg tevreden te zijn over de samenwerking met de Alkmaarse organisatie. “Ik heb genoten van een mooie dag en een prachtige 4.5 kilometer van Alkmaar. De sfeer was geweldig en ook de omzetcijfers van vandaag geven veel vertrouwen naar de toekomst toe.”