Drafbaan Alkmaar wacht historische dag op 9 oktober

642

Alkmaar – Al maanden zijn het bestuur en de vrijwilligers van drafbaan Alkmaar in de weer om op zondag 9 oktober aanstaande een prachtig drafsport feest te organiseren met starters uit binnen- en buitenland. De drafpiste is aanstaande zondag het decor voor Alkmaars mooiste: de 4.5 kilometer

Pas na vandaag weet de de draforganisatie van Alkmaar precies hoeveel paarden er aan de start zullen komen tijdens het event of the year in Alkmaar. Het was puzzelen met zoveel aanmeldingen dat het 10 koersen tellend programma op de valreep is uitbreid naar 11. Het belooft een overweldigende meeting te worden die eens te meer moet bevestigen dat de Noord-Hollanders de zaken uitstekend voor mekaar hebben.

Verwachte topdrukte

Als het weer een beetje meezit zal het druk worden aan de kassa’s. Nu de sport ontzettend leeft in Alkmaar zullen er misschien wel meer dan 2.000 bezoekers de paarden aanmoedigen. Niet alleen in de zenuwslopende, bijna 7 ronden en 13 bochten durende, 4.5 kilometer, ook het open Nederlands Kampioenschap monté. Een race met maar liefst 14 (!) deelnemers. Franse, Duitse en Nederlandse rijdsters zullen het tegen elkaar opnemen. Een prachtig affiche dat veel aanhangers en fans naar Alkmaar zal trekken is de verwachting.

Het restaurant aan de baan is al sinds enkele weken helemaal uitverkocht, de VIP ruimte is volledig bezet en er zal waarschijnlijk geen stal onbezet blijven nu de meeste trainers zoveel mogelijk dravers hebben klaargestoomd voor deze prachtige meeting.

Noord-Hollands verleden gaat mooie toekomst tegemoet

Het begint er dan ook steeds meer op te lijken dat het verleden in Alkmaar een prachtige toekomst heeft.  Ooit waren het supercracks zoals Kees Verkerk, Meindert O of Nicole H, die onder luid applaus van de grote menigte de drafpiste domineerden. In 1979 – de hoogtijdagen van de Nederlandse drafsport – kwamen er op de dag van de 4.5 kilometer maar liefst 117 dravers aan de start op het Alkmaarse ovaal. Ruim 40 jaar later zal het niet veel anders zijn (meer dan 100). Dat mag met recht een topprestatie worden genoemd. De Alkmaar ZEturf Arena leeft en dat is vooral te danken aan de passie en inzet van de initiatiefrijke organisatie in Alkmaar die voor draagvlak onder de eigenaren, trainers en rijders hebben weten te zorgen. De baan mag daarnaast ook rekenen op de niet aflatende steun van hoofdsponsor ZEturf.

De 4.5 kilometer

De 4.5 km van Alkmaar zal het slotstuk zijn in de Alkmaar Zeturf Arena. De 11 deelnemers gaan de strijd aan in een race waarin € 10.000 valt te verdienen. Het belooft een prachtige koers te worden met een internationaal deelnemersveld. De Fransen komen met 4 starters en de Nederlandse belangen zullen onder andere worden verdedigd door Echo Oldeson die wordt gereden door Danny Brouwer. Vorig jaar won de inmiddels 11-jarige crack het gevecht van de Franse topfavoriet Blue des Landiers.

De meeting start om 13.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa.

Artikel geschreven door Marthijs Roorda